Egyéb kategória

Érdekességek, amiket valószínűleg nem tudtatok a testalkatotokról

Bár a saját testünkkel minden nap találkozunk, láthatjuk adottságainkat, előnyeinket, hátrányainkat, mégis kevesen mondhatjuk el magunkról, hogy biztosan tudjuk, milyen testalkattal rendelkezünk. Az önbizalmunk – vagy épp annak hiánya –, a saját elvárásaink, a társadalom elvárásai mind-mind hajlamosak eltorzítani a valós képet. Pedig, ha tudjuk, milyen alapanyaggal rendelkezünk, könnyebben főzhetünk – azaz könnyen találhatunk olyan ruhadarabokat, amikben a legjobb énünket mutathatjuk. Most figyeljetek, időtálló divattippek következnek! 

vous - 2017.07.18.
Érdekességek, amiket valószínűleg nem tudtatok a testalkatotokról

Ha rendszeresen olvassátok a VOUS-t és szeretitek a divattal kapcsolatos cikkeket, biztos, hogy találkoztatok már Szemes Nóra nevével. Nóra több mint tíz éve dolgozik a divatiparban, hétköznapjait személyi stylistként éli – 900 ügyféllel rendelkezik, ami annyit jelent, hogy nap mint nap elégedett emberekkel vásárol együtt. Pontosan emiatt rögtön tudtam, érdemes ott lenni a testalkatok témájú workshopján – még frissen végzett stylistként is.

Tudtam, hogy hiába tudjuk sokan, a homokóra a legarányosabb testalkat, az oszlopnak pedig szinte minden jól áll, vannak még apróságok, amiket érdemes elsajátítani. Ezúttal a részletes testalkatelemzés helyett ezekről a trükkökről és érdekességekről mesélek nektek.

Forrás:
Balázs Réka
Homokóra? Alma? Körte? – így döntsétek el otthon, milyen testalkatotok van Engel Nóra

Nem tudjátok, milyen a testalkatotok? Így deríthetitek ki!

„Ő tuti homokóra, hisz nagy a melle. Ő meg alma, mert nagy a hasa…” – nagyjából ilyen általánosításokkal le is szoktuk rendezni a testalkatokat, pedig a történet ennél árnyaltabb és bonyolultabb. Míg sok embert a legkevésbé sem hat meg, hogy milyen testalkattal rendelkezik, addig van, akit bizony foglalkoztat, hogy melyik csoportot erősíti. De miért is ne akarnánk tudni? Pláne, ha a tudás birtokában egyszerűbben emelhetjük ki kedvelt és rejthetjük el kevésbé kedvelt testi adottságainkat." – Egy korábbi cikkünkből ITT kiderül, hogyan dönthetitek el otthon, milyen testalkatotok van! 

A mellméret nem számít

A tévhitek a divat és az öltözködés világát sem kerülhetik el, épp ezért fordul elő az, hogy a legtöbb nő, ha az alma vagy a homokóra testalkatra gondol, azonnal óriási mellméretet lát lelki szemei előtt. Pedig a „képlet” korántsem ennyire egyszerű – a testalkatok pontos megállapítása sokkal összetettebb dolog, mint azt elsőre gondolnánk. Nóra a workshopon elárulta, a testalkatok megállapításánál egyáltalán nem szempont a mellméret.

Ahogy egy nagy mellű nő simán rendelkezhet oszlop, más néven fiús testalkattal, addig egy kis mellekkel megáldott nő is lehet homokóra. A kettő szerencsére egyáltalán nem zárja ki egymást.

A mellméret helyett legfontosabb szempontként a váll, a derék és a csípõ egymáshoz viszonyított arányára érdemes koncentrálni, és ha ez nem lenne elég, fontos megfigyelni a 

  • hosszanti, széltében lévő arányokat
  • felsőtest és alsótest hosszúságát
  • nyak hosszúságát és szélességét
  • derék hosszát
  • combcsont és szárkapocscsont hosszát
  • bokaszélességet
  • vádliszélességet

Forrás:
Balázs Réka

Helló, homokórák és körték!

A workshop rögtönzött felméréséből és nem mellesleg Nóra szakmai tapasztalatából hamar kiderült: a magyar nők többsége a homokóra vagy a körte testalkatúak csoportját erősíti. A workshopon például tizenkét résztvevőből nyolcan homokóra, míg ketten körte testalkattal rendelkeztek. Eléggé meggyőző az arány! De mielőtt kiugranánk a bőrünkből, elárulom:

habár elméletben a két legnőiesebb testalkatról beszélünk, a gyakorlatban nincs egyszerű dolgunk, ha ruhakeresésről van szó.

Ha megnézzük a boltok kínálatait, rájövünk, hogy a divatipar az elmúlt években leginkább az oszlop, azaz fiús testalkatú lányoknak kedvez a számtalan oversize felsővel, boyfriend nadrággal és alakot eltakaró zsákruhákkal. Pedig ha hihetünk a számoknak, sokkal nagyobb igény és szükség lenne a szűkített, derekat kiemelő felsőkre, magas derekú nadrágokra, nőies, alakot követő ruhadarabokra. 

Kiemelünk, nem rejtegetünk

Ha már testalkatokról, trükkökről és szabályokról beszélünk, fontos kihangsúlyozni, hogy mindig arra érdemes törekedni, hogy az előnyös adottságainkat kihangsúlyozzuk. Hogy ez mit is takar pontosan? Azt, hogy amire büszkék vagyunk, amit szeretünk, kiemeljük, míg a kevésbé előnyös részeinket észrevétlenül hagyjuk. A hangsúly pedig a mondat második részén van: fontos ugyanis, hogy nem rejtegetni kell a kevésbé előnyös részeket, csupán amit nem „muszáj”, nem kell kihangsúlyozni. Röviden és tömören: felejtsétek el a zsákruhákat, nem ettől lesztek vonzóbbak! 

Forrás:
Balázs Réka

Tűnjetek magasabbnak – egy fülbevalóval

Amint megtanulja az ember, milyen testalkattal rendelkezik, mit érdemes kihangsúlyozni és hova érdemes helyezni a fókuszpontot, máris pofonegyszerű dolgunk van. Tudtátok például, hogy egy alacsony nő akár egy fülbevalóval vagy derékövvel is csalhat magának pár plusz centit? Bizony! Egy jól megválasztott, megfelelő testrészre elhelyzett kiegészítővel elvonhatjuk a figyelmet a lábról, ezáltal áthelyezve a fókuszpontot a felsőtestre, ami ezáltal máris arányosabbnak tűnik. 

Nem a csíkok kövérítenek

Valljuk be: sokan vagyunk, akik félünk a mintákkal játszani. Játszani? Egyáltalán hordani is rettegünk. Miért is ne tennénk, ha úton-útfélen azt hallani, hogy a csíkok bizony kövérítenek. Mindenki megnyugodhat: ez nem igaz. Nem a csíkok kövérítenek, hanem a rosszul megválasztott ruha. A csíkok kiválasztásánál számos szempontot érdemes figyelembe venni ahhoz, hogy a tökéletes darabot vihessük haza. Nóra a workshopon és egy korábbi cikkünkben is elmondta: minél több színű és minél vastagabb csíkok díszítik a ruhát, annál könnyebben szélesíthetjük az alakunkat.

„A vastagabb csíkozású ruhadarabokat leginkább a fiús testalkatú nőknek ajánlanám. Ők azok, akiknek az adottságaik elbírják a csíkokat, a többi testalkattal bíró hölgyek jobb, ha vigyáznak. Fontos azonban megemlíteni, hogy korántsem csak a csíkok méretétől és színétől függ, hogy mi hogyan áll: a ruhák fazonja sem elhanyagolható. 

Nem szabad elfelejteni, legyen szó vékonyabb vagy vastagabb csíkokról, a mintás ruhadarabot mindig ott érdemes viselni, ahol erősíteni akartok az alakotokon.

szemes nóra

Szemes Nóra, személyi stylist

Szemes Nóra tíz éve dolgozik személyi stylistként, több, mint 900 ügyféllel rendelkezik, emellett számos VOUS cikkben olvashattátok már a véleményét különböző témákról. Lemaradtatok? Ideje pótolni!

„Jó ruhákkal a valóságot tálaljuk a lehető legjobb módon” – Interjú egy személyi stylisttal

Ne gondoljuk, hogy a konfekcióméretnek tökéletesnek kell lennie

Megvan, hogyan váltsuk le a feketét a ruhatárunkból!

„Mintha Lagzi Lajcsi ingét hordanám” – Alacsony lányok, így vásárolhattok könnyebben és öltözhettek magasabbnak!

Ajánlott cikkek