Egyéb kategória

Mit tehettek, hogy elkerüljétek az ételmérgezést? – tanuljatok a hibámból

Az ételmérgezés nem gyerekjáték, pláne ha veletek történik. Én nemrég újra átestem rajta, és a pokolba kívántam az éttermet, ahol nemrég egy vasárnap délután a családom evett, majd a csapat nagy része a vécén töltötte az éjszakát, a többi napot pedig egy részünk a kórházban. Senkinek nem kívánom azt a hetet, amit átéltünk, és keresve az okokat, bűnbakokat és miérteket, egy dologra rájöttünk: többen, több hibát vétettünk! Elmesélem, melyek azok, így hátha ti nem futtok majd bele.

vous - 2017.07.23.
Mit tehettek, hogy elkerüljétek az ételmérgezést? – tanuljatok a hibámból

Egy kéthetes szalmonellafertőzésen már évekkel ezelőtt átestem, azt hittem, nem élem túl, és majdnem így is lett. Nagyjából egy nap alatt kiszáradtam, így a sürgősségire, végül a Szent László Kórház fertőző részlegére kerültem. Nem mennék bele a részletekbe túlságosan, de annyit elárulhatok, napi – számoltam – 27-szer menni a mosdóba, miközben kilóg az infúzió az ember kezéből és jártányi ereje sincs, közel sem leányálom.

Úgy gondoltam, tanultam az esetből, abból, ami néha elkerülhetetlen, hiszen ezek szerint nem elég az, hogy nyáron a rekkenő hőségben nem állok neki házi majonézt készíteni nyers tojásból. Nyers halat, Magyarországon tenger gyümölcseit vagy épp tatárbífszteket eszegetni. Ahogyan nem olvasztok, majd megmelegítek, majd fagyasztok le újra dolgokat, és akkor megfogadtam,

hogy a nagy melegben mindig mindent a forralásig fogok melegíteni, hogy még véletlenül se nyeljek be semmilyen „gyilkos” baktériumot.

Ezek ellenére mégis megtörtént a baj, újra. Igaz, nem annyira brutálisan, mint a korábbi szalmonellás eset, de újra a sürgősségin kötöttem ki. A sztori röviden a következő:

Anyukám, nővérem születésnapja alkalmából meghívta a családot egy étterembe. Egy olyan étterembe, ahol még soha nem jártunk, igazából így együtt nem is nagyon járunk étterembe, mert inkább készítünk mi magunknak egy jó kis bogrács- vagy grillkaját – pláne nyáron.

2016 legkelendőbb workshopjai a VOUS-lányok szerint

A legjobb főzőkurzusok, ahol játszva profivá válhattok

„Sokaknak elsőre érthetetlen a főzőiskolák sikere és népszerűsége: ki és miért áldozna időt és pénzt azért, hogy a mindennapi háztartás és főzés mellett megint odaálljon a tűzhely mellé, hogy főzni tanuljon? Aki egyszer kipróbálja, rájön: hatalmas élmény, jó móka, tanulás és finom fogások az eredmény.

Itt máris vétettünk egy hibát. Hogy nem a biztonságos házi koszt mellett döntöttünk, és még egyet, amikor egy olyan étteremre esett a választásunk, ami önkiszolgáló. Mondhatnám azt is, tüdüdüdüüüümmmmm, mert ennél rosszabb döntést nem is hozhattunk volna.

Forrás:
Depositphotos

Míg egy rendes hagyományos étteremben frissen rakják elénk az ételeket, addig egy önkiszolgáló étteremben ki tudja, meddig áll a melegítőedényekben az étel. De van ennél rosszabb is, hiszen amikor az étterem dolgozói látják, hogy az egyik tál kezd kiürülni, ráöntenek egy újabb adagot. Egy újabb adagot arra a maradékra, ami már x ideje ott állt, és ami még szebb, hogy a legtöbb helyen ezek a tálalóedények a könnyebb hozzáférhetőség miatt és hogy lássuk, mit is tartogatnak, bizony fedetlenül terpeszkednek a pultokon. Ergo elég, ha egyetlen kósza légy száll be a vendéglőbe, aki csak egyetlenegyet köp az ételre, és kész is a baj.

Eddig 4:2 a 16. kerületi étterem javára!

De menjünk is tovább, amivel sajnos mi is bezsebelhetünk néhány újabb pontot. Sajnos az ember lánya – pláne ha kicsiny hazánkban nevelkedett – mohó, és addig és annyit eszik, amíg és amennyit csak lehet. Ez alól a mi családunk sem kivétel. Gondolkodás nélkül kezdtük a tányérainkra halmozni az ételeket, anélkül, hogy egy picit is belegondoltunk volna abba, mennyire kicseszünk magunkkal. A tányérjainkon ugyanis a következő ételek (is) szerepelt:

  • TEJSZÍNES gnocchi,
  • LECSÓS MÁJ….MÁÁÁÁÁÁJ!
  • TOJÁSHABOS sütemény,
  • TOJÁSHABOS somlói,
  • TEJSZÍNES pohárkrémek.

Na ebből a listából biztosan nem kellett volna egyetlenegyet sem kiválasztanunk – a saját érdekünkben. Merthogy ilyen időben az egyik veszélyesebb, mint a másik. (A Cooktán bővebben is olvashattok azokról az ételekről, amelyek nyáron tiltólistára kerülnek.) Miután a család nagy része már délutántól küldte vissza a természetbe azt, amit a természet neki ajándékozott, és kiszáradástól, súlyos hasfájásoktól szenvedve a kórházban kötött ki, azok, akik a családból sikeresen elkerülték a mérgezést, egy üzenetet küldtek az étteremnek:

T. Cím!

Vasárnap családi ebéd keretében jártunk önöknél, ezt követően a társaság fele erős gyomorrontást kapott. A lecsós májra gyanakszunk, de nem biztos, hogy az volt romlott, lehet, hogy más. Ezzel jó pár vendéget veszítettek, és nyilván ajánlani sem fogjuk a helyet, hiszen ilyen eset nem fordulhatna elő.

A levélre pedig azóta sem jött válasz! Ez volt az a pont, ami után simán rájuk küldhetnénk a NÉBIH-et, de csak akkor, ha székletmintával, orvosi papírokkal és ételmintával tudunk szolgálni számukra. De vannak ám egyéb lehetőségeitek és jogaitok is.

szomszéd

Szomszédháború: milyen jogi lépéseket tehetünk a bosszantó szomszéd ellen?

„Ha valaha volt már összetűzésetek a szomszédotokkal, akkor tudjátok, milyen kellemetlen a dolog. Ha összefuttok vele, akkor kínosan átnéz rajtatok, lassan már minden apró zaj miatt átkopog, ráadásul a többi lakó is elkezd pletykálni a „szomszédháborúról”…

Kártérítés

Súlyosabb esetben, ha az ételmérgezés a munkából való kieséssel jár, a táppénz és a kereset közötti különbséget, vagyis a kár megtérítését, amit a betegség okozott számotokra, igényelhetitek a vendéglátóhelytől. Természetesen ehhez szintén bizonyítanotok kell a helyzetet.

Panasz

Ha beírtok a panaszkönyvbe, ez a későbbi bizonyítást is megkönnyítheti. Nem elég személyesen vagy telefonban, esetleg e-mailben közölni az étteremmel a történteket, ha nyoma van a panasz- vagy vásárlók könyvében, nagyobb eséllyel bizonyíthatjuk igazunkat akár visszamenőleg is. Így az ügyet akár később is kivizsgálhatják. Az étteremnek kötelessége 30 napon belül válaszolnia, emellett pedig a jegyző és a fogyasztóvédelmi hatóság is ez alapján vizsgálódhat.

Utólag mi is megtesszük majd! Persze akkor ki tudott volna ilyenekkel foglalkozni, amikor épp az életünkért küzdöttünk? Tanuljatok tehát az esetből, és egy percig se feledjék, hogy nyáron milyen körültekintően kell eljárni, ha az ételekről esik szó! Hogy mire kell figyelni és ügyelni egy étteremben, arról itt olvashattok részletesebben. De a lényeg: mindig gondolkodjatok, és csak azután egyetek!

Ajánlott cikkek