Egyéb kategória

A sorsfordító rendrakás ne a lakásban, hanem a fejben történjen: tanuljatok meg selejtezni a gondolataitok között!

Sarah Knight író szerint a selejtezés korában élünk: tombol a Marie Kondo-láz, és mindenki azáltal próbál rendet tenni az életében, hogy rendet rak az otthonában. Csakhogy az írónő szerint a sorsfordító rendrakásnak nem az életterünkben kellene megtörténnie, hanem a fejünkben.  

vous - 2017.07.26.
A sorsfordító rendrakás ne a lakásban, hanem a fejben történjen: tanuljatok meg selejtezni a gondolataitok között!

Marie Kondo népszerű módszerének köszönhetően szinte mindenki elmondhatja magáról, hogy túl van egy hatalmas selejtezésen – vagy legalábbis foglalkoztatja a fantáziáját a dolog. Miközben mindenki kényszeresen igyekszik rendet tenni az otthonában – kiválogatni a ruhákat, könyveket, iratokat, szentimentális tárgyakat és minden egyebet –, Sarah szerint megfeledkezünk a legfontosabb dologról: magáról a mindennapi életünkről.

Az írónő szerint ugyanis nem a tárgyaink megválogatása fogja számunkra elhozni a felszabadító szabadságot és boldogságot, hanem az, ha megtanulunk leszarni dolgokat.

Elnézést, ezt nem én mondtam – ő mondja, és igen, így, ebben a stílusban. Könyvének címe The Life-Changing Magic of Not Giving a Fuck – azaz a Leszarás művészetének sorsfordító varázsa.

A rendrakás művészete – Egy módszer, amivel örökre száműzhetitek a rendetlenséget Mojzes Nóra

A rendrakás művészete – Egy módszer, amivel örökre száműzhetitek a rendetlenséget

Az emberiség szerintem két csoportra osztható: a rendimádókra és a rendetlenekre. Persze vannak időszakok, amikor az egyik halmazból átkerülünk a másikba. Egy időre. De ez nem hosszú távú, csupán pillanatnyi „elmezavar”, amit valamilyen belső vívódás idéz elő. Vajon az a képesség, hogy rendet tartsunk magunk körül, tanulható? Marie Kondo – a rendrakás koronázatlan királynője – szerint határozottan!

Korábbi cikkünket ide kattintva olvashatjátok.

A fej konmarizása

A könyv címe nem titkoltan Marie Kondo világsikerű írásának egyfajta koppintása – ezúttal viszont nem az otthonunk van a fókuszban, hanem a fejünk és az abban felhalmozódott gondolatok, gondok, aggodalmak és szorongások. Sarah szerint ugyanis épp itt az ideje, hogy az emberek megtanulják leszarni mindazt, ami igazából nem fontos számukra – ezzel időt, pénzt és energiát spórolva.

Forrás:
Amazon

A gardrób és a konyhai edények alapos átválogatása helyett inkább azt tanácsolja, selejtezzünk 

  • a kötelezettségeink,
  • a programjaink,
  • a meghívásaink,
  • a döntéseink
  • és az emberi kapcsolataink között. 

A dolog alapja, hogy minden ember egy fix összegből, időkeretből és energiamennyiségből gazdálkodhat napi szinten – de a legtöbben nem jól osztják be ezeket a forrásokat.

Gondoljatok csak arra, hányszor mentetek el egy születésnapi bulira úgy, hogy valójában sem kedvetek, sem időtök, sem pénzetek nem lett volna rá! Hányszor találkoztatok valakivel pofavizit jelleggel, miközben valójában nem is voltatok igazán kíváncsiak az illetőre? Hányszor nem jutott időtök valamire, ami igazán boldoggá tett volna titeket, csak azért, mert valamilyen kötelezőnek hitt dologra pazaroltátok a drága óráitokat?

Sarah azt tanácsolja, fogadjuk el, hogy az idő-, pénz- és energiakeretünk fix: változást csak az fog hozni, ha megtanulunk velük jól gazdálkodni!

Ugyanúgy, ahogy Marie Kondo arra kéri az embereket, hogy válogassanak a tárgyaik közt – azaz döntsék el, mi az, ami nélkülözhetetlen számukra és/vagy örömet okoz –, Sarah azt tanácsolja, ezt mindenki tegye meg napi rendszerességgel az elfoglaltságaival is. 

Forrás:
depositphotos

Mégis hogyan?!

Tanuljatok meg rangsorolni!

Állítsatok fel egy fontossági sorrendet a kötelezettségeitek között, és csak arra szánjatok a keretetekből, ami valóban fontos és kikerülhetetlen. A kötelezettségek után pedig rangsoroljatok a szabadidős tevékenységeitek között is:

  • mi az, amit pusztán valaki más elvárásai miatt tennétek meg,
  • és mi az, amit saját magatok miatt?

Az előbbi csoportba kerülő dolgok már mehetnek is a kukába, az utóbbiakkal pedig ideje elkezdeni komolyan foglalkozni!

Tanuljatok meg nemet mondani!

Ideje elfogadnotok, hogy nem felelhettek meg mindig mindenkinek. Nyugodt szívvel mondjatok nemet olyan kérésekre és meghívásokra, amikre szívetek szerint nemet mondanátok. Ehhez jogotok van – és nem lesztek bunkók tőle, ha illemtudóan utasítjátok vissza az adott dolgot.

Gondoljátok végig, mik azok a dolgok, amiket ideje lenne elengednetek, de eddig mégsem tettétek meg valamilyen oknál fogva. 

Engedjétek el mindazt, amire nincs ráhatásotok!

„Miért esik már megint az eső? Miért robbant le a busz? Miért nem kedvel engem X. Y.?”

Ezek mind olyan gondolatok, amiken teljesen feleslegesen rágódtok, ugyanis nincs ráhatásotok egyikre sem. Amire nincs ráhatásotok, azon felesleges pörögni. Spóroljatok magatoknak energiát, és engedjétek el mindazt, ami rajtatok kívül áll!

Gyakorlat teszi a mestert

Sarah módszere persze igényel egy jó adag önismeretet no meg bátorságot. Eleinte nehéz lesz őszintén rangsorolni és nehéz lesz önzőnek lenni – mert igen, ehhez a szemlélethez kell az egészséges mértékű önzőség is. Idővel viszont mindenki belejöhet, és akkor rutinná válhat mindaz, ami egy szabadabb és boldogabb élet kulcsa. Bár a külvilág valószínűleg nem fogja szó nélkül hagyni a változást, azt gondolom, már magatoktól is kitaláljátok, hogy Sarah szerint hogyan is kéne ezt kezelni:

le kell szarni.

Ajánlott cikkek