Eljött a nyárnak az az időszaka, amikor a szabadföldi paradicsomok a legfinomabbak. Már a nagyobb, lédús fajták is beértek, a bokrok pedig ontják az édes, lédús, zamatos paradicsomokat. Nem lehet betelni velük – és nem is kell, faljunk belőlük minél többet, mert szuper egészségesek.
Aki jár piacra, az örömmel és ámulva láthatja, főleg a termelői kis piacokon vagy kistermelőknél, hogy mennyi fajta paradicsomot kínálnak. Míg régen volt a lédús klasszikus ás a húsos lucullus fajta, addig ma koktél, cseresznye, datolya, körte, sárga, narancsszínű és fekete fajták, parányik és hosszúkásak, csokis és málnás ízűek is léteznek, a hatalmas, tenyérnyi ökörszív paradicsomról nem is beszélve.
A piacon az is jó, hogy mindegyikből vehetünk kisebb mennyiséget, és kóstolgathatjuk kedvünkre, ráadásul tudjuk, hogy ezzel a hazai termelőket támogatjuk, és a paradicsomok is frissek, nem utaztak olyan sokat, mintha Marokkóból vagy Spanyolországból érkeztek volna, mert igen, a hiperek polcain még nyári csúcsidőben is belefuthatunk messziről érkező zöldségekbe.
Tippek, hogyan vásároljatok zöldségeket úgy, hogy még időt, energiát és pénzt is spóroljatok
Drágultak az élelmiszerek, a zöldség különösen. Ehhez hasonló mondatokat sokszor hallhattunk anno Lenke nénitől is a Szomszédokban, de sajnos hiába telt el 20–30 év, az árnövekedés mit sem változott. A fizetések maradnak, az árak pedig csak nőnek és nőnek. Ez persze kiküszöbölhetetlen, de ha szeretnétek valamicskét spórolni a havi kajabüdzsén, adok pár tippet, amelyeket érdemes megfogadnotok.
A cikk folytatását ide kattintva olvashatjátok.
Vásárláskor arra figyeljünk, hogy feszes, ép bőrű példányokat válasszunk, és ha a kezünkbe véve a méretéhez képest nehéznek tűnik, akkor biztosak lehetünk abban, hogy lédús is a paradicsom. Ha pedig az érettséget és az aromát szeretnénk ellenőrizni, akkor a zöld szárat morzsoljuk kicsit össze az ujjainkkal, szagoljuk meg: ha intenzív az illata, akkor jó érett és édes lesz a paradicsom.
A cikk itt még nem ér véget, a folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!