Egyéb kategória

Siker, pénz, csillogás és egy tragikus haláleset: ismerjétek meg a Versace divatház történetét

A Versace minden idők egyik legsikeresebb divatháza. A márkához köthető szexis, alakot kiemelő és  luxus minőségű darabokat mindenki ismeri, ahogy Donatella Versace arca is ismerős a legtöbbek számára. Csakhogy a céget a tragikus körülmények közt elhunyt tervező, Gianni Versace alapította. Ismerjétek meg az ő történetét.

vous - 2017.08.07.
Siker, pénz, csillogás és egy tragikus haláleset: ismerjétek meg a Versace divatház történetét

Gianni Versace 1946. december 2-án született Reggio di Calabria városában, Olaszországban.

Gyakorlatilag az anyatejjel szívta magába a divat iránti érzékenységet, hiszen édesanyja egy ruhakészítő műhely tulajdonosa volt.

Miután befejezte középiskolai tanulmányait, Gianni csatlakozott a műhely személyzetéhez, és édesanyja mellett tanulta ki a divattervezés csínját-bínját. 

Forrás:
Vogue

8 évnyi gyakorlás után, 1972-ben Milánóba költözött, ahol szabadúszó tervezőként dolgozott kisebb olasz márkáknak. Első önálló, nőknek szánt kollekcióját 1978-ban dobta piacra.

Saját céget alapított, ami a kezdetektől fogva családi vállalkozásként működött: testvérei, Santo és Donatella is neki dolgoztak.

A Versace divatház a női ruhákkal alapozta meg az elismertségét: a szexis, rafinált szabású, fényűző darabjaik szezonról szezonra lenyűgözték a divatrajongókat, a kritikusokat – és persze a vásárlókat is. Gianni előszeretettel nyúlt olyan anyagokhoz, mint a bőr, a selyem és a csipke: ruhái egy átlagos nőt is istennővé varázsoltak. A klasszikus anyagokon túl viszont innovatív módon használt olyan anyagokat is, mint a latex vagy a fém.

Szerette hangsúlyozni a nők alakját, és ezt mesterien is tette a szabásvonalakkal. Mint mondta:

Szeretem a női alakot. A tervezés során a kiemelése a legfontosabb számomra – minden más csak ezután jön.

Forrás:
Steven Meisel

A kimagasló tervezői szakértelmen túl másban is kiemelkedően erős volt a cég: pontosan tudták, hogyan kaphat kellő médiafigyelmet a márka. Az amerikai Vogue főszerkesztője, Anna Wintour korábban így nyilatkozott az alapítóról a The New York Timesnak:

Gianni volt az első tervező, aki felismerte a sztárokban és a szupermodellekben rejlő lehetőséget. Megválogatta, kiket vonultat végig a kifutóján és kiket ültet az első sorba. Pontosan tudta, hogyan lehet nemzetközi szinten médiafigyelmet generálni.

Hogy a celebekkel ápolt jó viszonya pusztán piaci döntés volt-e, nem tudni – de az biztos, hogy kora legnagyobb sztárjait mondhatta a barátjának. Öltöztette Diana hercegnőt, Madonnát, Elton Johnt és Tina Turnert is. 

Forrás:
Vogue

Hogy az általa épített divatbirodalom milyen hatalmas is volt, jól mutatja, hogy a ruhákon túl parfümöket, lakástextileket, bútorokat is értékesítettek. 

Ám Gianni sikeres élete tragikus véget ért: 1997. július 15-én egy Andrew Cunanan nevű férfi kétszer fejbe lőtte a tervezőt.

Gianni épp hazatért a Miamiban található házához, amikor annak lépcsőin életét vesztette. Az indíték máig tisztázatlan: a gyilkos valószínűleg súlyos mentális problémákkal küzdött, egy összeesküvés-elmélet szerint viszont a maffia tetette el láb alól a tervezőt. Az eseményekből sorozat készül, ugyanis az American Crime Story második évada a történteket fogja feldolgozni. A Versace brand irányítását később Gianni húga, Donatella vette át – máig ő a márka kreatív felelőse.

Ajánlott cikkek