Egyéb kategória

Vajon nevezhetőek művészeti projektnek az Insta-sorozatok?

Hogy mitől jó egy Insta-fotó? A beállítástól, vágástól, a fényektől, a tökéletes pózoktól, hátterektől, sminkektől és filterektől. Vagyis – legtöbbször – a beléjük fektetett energiától. Apró projektek ezek, amikbe munkát fektetünk, aztán várjuk, hogy learathassuk a gyümölcsöt lájkok és bekövetések formájában. Az ilyen jellegű képeket persze sokszor ki lehet nevetni, meg lehet rajtuk értetlenkedni – nem tagadom, néha én is szoktam –, de a beléjük feccölt idő sokszor igenis becsülendő lehet, pláne, ha értelmük is van.

vous - 2017.08.12.
Vajon nevezhetőek művészeti projektnek az Insta-sorozatok?

Az Instagram-sorozatok számomra igenis becsülendőek! Ezek a projektek, lélekmelengetőek, megnyugtatóak, viccesek, kreatívak és totálisan addiktívak. Vagyis pontosan olyanok, mint a tévésorozatok. Szeretjük őket, mert egy idő után már ismerősek a helyszínek, zenék és karakterek, akiket úgy várunk epizódról epizódra, mintha csak a barátaink ugranának fel hozzánk, hogy elmeséljék, mi történt velük az utóbbi időben. Függőséget okoznak, vágyunk rájuk, mert biztos pontot adnak a sokszor bizonytalan és képlékeny mindennapokban.

Függők vagyunk mind, és még csak nem is tagadjuk – avagy a sorozatok addiktív hatásai

Függők vagyunk mind, és még csak nem is tagadjuk – avagy a sorozatok addiktív hatásai

A sorozatok napjainkban aranykorukat élik. Gyakorlatilag nincs a környezetemben olyan ember, aki ne nézne legalább egyet a Netflixen, online, tévében, vagy ne torrentezne le egy-egy epizódot. De mi olyan vonzó a sorozatokban, hogy képtelenek vagyunk nekik ellenállni, és újabb és újabb dózisra vágyunk belőlük? Megpróbáltuk megtalálni rá a gyógymódot választ.

Egy ideje én is készítek egy minisorozatot, ami igazából nem is volt tudatos, amikor elkezdtem, aztán valahogy mégis úgy alakult, hogy időközönként lőttem egy képet a lábaimról egy levél árnyékában. Sajnos az árnyékot adó fát időközben kivágták, de igyekszem majd valami megoldást találni, hogy folytatni tudjam a #shadow sorozatomat.

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Gondolat a képek mögött

Én személy szerint tényleg értékelem ezeket a képeket, mert tudom, rengeteg munka áll amögött, amikor valaki nemcsak megkomponál egy képet, hanem egy óriási egészben gondolkodik, és napról napra, hónapról hónapra foglalkozik a „csemetéjével” – akárcsak a festők, akiknek ilyen-olyan irányzataik és korszakaik voltak és vannak. Aztán ha beleunnak az egyikbe, vagy nincs tovább, belekezdenek egy újba.

Hogy a most következő személyek valaha belekezdenek-e valami újba, nem tudom, mindenesetre addig is érdemes követni őket, mert amit a profiljukon láthattok, az igazán izgalmas és szerethető.

Symmetry Breakfast

Michael Zee igazán mesés fogásokat dob össze reggelente, amiért képes baromi korán felkelni, de nem elég, hogy főz és szépen tálal, mindezt duplán teszi, hiszen párjának, Mark van Beeknek is elkészíti ugyanazt, mint magának, majd pedig – talán nem meglepő – szimmetrikusan ki is tálalja az ételeket. Michaelt sokan rögeszmésnek és őrültnek nevezték, miközben – elmondása szerint – számára ez elköteleződés és szerelem egyszerre, csakúgy, mint ahogy Mark iránt érez.

Az ételkompozíciók olyan csodálatosak, és annyi munka van bennünk, amire öröm ránézni, és ezzel nem csak én vagyok így. A Symmetry Breakfast immár 695 683 követőt tudhat magáénak, és egy csodás albumot – ami eddig három kontinensen jelent meg.

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Girl Eat World

Melissa Hie rengeteget utazott Délkelet-Ázsiában. Kiruccanásai során – sokunk örömére – számtalan képet készített mesésebbnél mesésebb helyekről és szuperizgalmas ételekről. Ha kíváncsiak vagytok, mindenképp csekkoljátok Girl Eat World nevű oldalát! Már a neve is magáért beszél, nem igaz? Ha szeretitek az egzotikus ételeket, a kajafotókat és a mesebeli képeket a világ legkülönbözőbb pontjairól, ki ne hagyjátok.

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Desserted in Paris

A nők legjobb barátja állítólag a gyémánt, de én vitatkoznék ezzel! Szerintem sokan inkább a cipőkre és édességekre voksolnának. Esztert is hasonlóan lázba tudják ezek hozni, így közösen rajonghatunk a desserted_in_paris Insta-oldalért, amiről nemrég írt is nektek egy bejegyzést:

„Tal Spiegel foglalkozása szerint grafikus és cukrász, aki épp Párizsban él, gyakorlatilag pedig az egyik legszemetgyönyörködtetőbb Instagram-oldalt vezeti. Egyrészt elképesztően dizájnos férficipőket mutat be a lábán, másrészt végigkóstolja a francia főváros leggyönyörűbb süteményeit, amelyek feltételezésem szerint legalább olyan finomak, mint amilyen szépek.”

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

The Pantone Project

Egy chicagói fotós, Paul Octavious Insta-sorozatában a Pantone színpalettát – amit a nyomdaiparban használnak – helyezi a mindennapi életünkben megtalálható tárgyak és helyszínek közvetlen közelébe – ha épp rátalál a tökéletes árnyalatra. Mi odáig vagyunk ezért a projektért. Nézzétek csak!

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Socality Barbie

Paulhoz hasonlóan egy portlandi esküvői fotós is „kellékeket” helyez különböző környezetbe, egészen pontosan egy Barbie babát, és ezzel totál hipsztert csinál a csajból. Barbie kávézik, utazgat, szelfizik, vagyis minden olyat csinál és tesz, amit mi is posztolunk a közösségi oldalakra. A sorozat egy paródia, egy vicc, amiben tükröt állít elénk. Mi imádjuk!

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

600

„A #mutimiteszel-t én találtam ki” – Eláruljuk, kié Magyarország egyik legnépszerűbb hashtagje

Nem mindegy, hogy azt mondom, ettem vagy #ettem. Amint kettős kereszt kerül a szó elé, máris több jelentéssel ruházzuk fel. Általában Instagram-képek címkézésére használjuk, de ennél már sokkal jobban kinőtte magát a #hashtag. De honnan indult minden? És egyáltalán mi az a hashtag?

A cikk folytatását ide kattintva olvashatjátok.

Ajánlott cikkek