Beteljesült álom vagy rémálom? – ilyennek látjátok a koszorúslány-szerepet

OMG! A barátnőm nyaralós lánybúcsút akar – mennyibe fog ez kerülni?

Lánybúcsú. Ilyenkor – főleg nyáron – szerintem a ti és az ismerőseitek körében eléggé téma ez. A hírfolyamunk tele van a lánybúcsús eseményekkel, képekkel – általában ezek már nem egy görbe estéről szólnak, hanem egy többnapos nyaralásról, netán egy külföldi útról. Bizonyára hallottátok már azt az íratlan szabályt, hogy a lánybúcsút a menyasszony barátnői finanszírozzák. Ugye értitek, mire célzok?

A lánybúcsúk történelme nagyjából egy mondatban leírható. Eleinte minden pusztán egy „utolsó” csajos estéről szólt, majd képbe kerültek a különböző tematikájú workshopok, 2017-ben pedig óriási divat lett egy „utolsó” közös nyaralás a csajokkal. 

Elég csak körbenézni a közösségi oldalakon, nem kell sokat kutakodni, hogy szembejöjjön a kép, amin minimum 5-6 lány egyenpólóban pózol a Balatonban vagy épp a horvát tengerparton. 

Természetesen nem tudjuk, hogy egy-egy Insta-kép mögött mi rejlik, hogy hogyan oszlottak meg a költségek, de induljunk ki az illem szabta irányból, tehát hogy

az az 5-6 barátnő dobta össze a horvát tengerparti 3-4 napos nyaralás árát.

Ha egyébként is rendszeresen jár valaki nyaralni a barátaival, akkor betudható ez is egy csajos nyaralásnak. Azonban ha csak a lánybúcsú miatt adunk ki a kezünkből fejenként nagyjából minimum 50 ezer forintot, az sok. Az egy hétköznapi lánynak, átlagos életszínvonallal, átlagos fizetéssel sok. Még egyszer: ÁTLAGOS LÁNYNAK!

esküvői ruha

„Voltak kukis muffinok” – így buliztatok ti az utolsó hajadon éjszakátokon

Ahogy mondani szokták, ahány ház, annyi szokás – ez pedig a lánybúcsúkra is igaz. Hiszen gondoljatok csak bele, nektek mi jut eszetekbe róla? Vadul bulizó csajok és chippendale fiúk? Vagy inkább egy könnyed vacsora és játékos feladatok? Mindenki máshogy ünnepel, de egy dolog közös bennük: a menyasszony akkor este bulizik utoljára hajadonként, ennek pedig meg kell adni a módját.

Átlagos lányként, magamból indulok ki, soha nem várnám azt el a barátnőimtől, hogy ekkora költségekbe verjék magukat miattam (még ha csak a saját részüket fizetnék, az én részemet pedig szétosztanák, sem), soha nem is fogadnék el ilyen nyaralásos lánybúcsút. 

Vajon a Másnaposokban látták? Hogyan csinálják?

Ha igény lenne rá a baránőim részéről, akkor is keresnénk egy köztes megoldást, de mivel a lánybúcsúk nagy részét a barátnők szervezik a menyasszony igényeit, kérését figyelembe véve, így nem értem, hogy juthattak el a horvát tengerpartra, esetleg még messzebbre. Az a menyasszony, aki hasonlót akar, tisztában van azzal, hogy a költségek a barátait terhelik? 

Biztosan van olyan társaság, ahol ezt megengedhetik maguknak, és persze minden megbeszélés, megállapodás kérdése, de ez csak nekem furcsa?

Teljesen mindegy, hogy a barátaimnak mennyi pénze van, nem várom el, hogy engem utaztassanak, csak mert férjhez megyek. 

Hatalmas öröm, ha egy közeli barátnőnket az oltárhoz kísérhetjük, mindemellett – bár borzasztó ezt felemlegetni, és leírni is de – önmagában is költséges. Új ruha, netán fodrász, nászajándék… stb. Persze pénztárca és embere válogatja, ki hogyan oldja meg a lánybúcsút, egyáltalán meg akarja-e oldani, a leírtak pusztán egy felvetés, hogy hogyan is működik a lánybúcsús nyaralás... 

Megkérdeztem a VOUS-lányokat, ők mit gondolnak erről

Fotósunk, Zsófi szerint 

„Nem hoznám olyan helyzetbe az elvileg legközelebbi barátaimat, hogy ki kelljen fizetniük egy olyan összeget, ami nem feltétlenül fér bele nekik. Hozzá lehet ehhez úgy is állni, hogy jobb esetben egy lánybúcsúja van az embernek, és akkor már férjen ez bele, de a társaságban nem mindenki akar esküvőt/lánybúcsút/vitorlástfüstgépetéskacsalábonforgópalotát a lánybúcsújára.

Szerintem az a legjobb, ha a menyasszony mondjuk elhint pár programot, amit élvezne, és azokból választ a társaság. Vagy ha a menyasszony teljesen a csapatra bízza, esetleg jelzi, hogy mi az, amit biztosan nem akar majd csinálni. 

Egyébként ha tényleg közeli a társaság, és lehet erről nyíltan beszélni, akkor akár meg is beszélhetnek 1-2 napra olyan úti célt, olyan feltételekkel, ami mindenkinek belefér.”

Stylist szerkesztőnk, Nóri véleménye 

„Nekem alapból furcsa, hogy szükség van lánybúcsúra. Oké-oké, utolsó hajadon estéje a menyasszonynak, de szeretném hinni, hogy attól még, mert – egyszer majd – férjhez megyek, nem maradnak ki a bulik és a csajos esték az életemből. De ha már erre adjuk a fejünket, hogy ünnepeljük meg a menyát, akkor azt gondolom, bőven elég egy este közösen a legközelebbi, legjobb barátnőkkel. Buli, iszogatás, esetleg régi képek, videók nézegetése.

Nem kell bride to be felirat, rúdtánc és limo, az pláne nem, hogy egy egész hétvége rólam szóljon, mások pedig perkáljanak.

Nektek mi a véleményetek? Voltatok már hasonló lánybúcsún? Ha van kedvetek, írjátok le a tapasztalaitokat!