Egyéb kategória

Miért érdemes elgondolkozni az alternatív vécépapíron?

Ma már az életünk sok-sok területén gondolkozhatunk környezettudatosan, csökkenthetjük a szemetünket, kevesebb műanyagot termelhetünk. Vannak, akik halványzöld megoldásokat választanak, de már sokan vannak itthon is, akik méregzöld utakon járnak. A legmegosztóbb témák általában az intim higiéniával függnek össze. Most is erről lesz szó. Figyelem, a következő cikk a nyugalom megzavarására alkalmas szöveget tartalmaz.

vous - 2017.08.17.
Miért érdemes elgondolkozni az alternatív vécépapíron?

A mi családunkban semmit nem erőltetünk egymásra, mindenki a maga útját járja, ha környezettudatosságról van szó. Akik egy lépéssel előbb járnak, azok megosztják a tapasztalataikat olykor, de semmiben nem korlátozzuk a másikat, és igyekszünk nem „téríteni” egymást, mert valahol azért érezzük, hogy a tudatosságig mindenkinek magának kell eljutnia. Az az alapvető hozzáállásunk a témához, hogy a középkorig azért nem gyalogolnánk vissza, hogy ne ártsunk a bolygónak, de az őseink tudását szívesen ötvözzük a modern kor vívmányaival. Amolyan „Vissza, a jövőbe!” hozzáállás ez.

Ahol csak lehet, csökkentem a szemetet, tudatosabban vásárolok, kerülöm, hogy pusztán lustaságból műanyagszemetet termeljek, nem vásárolok ruhát. Hónapok óta kacérkodom a mosható betétek és az intimtölcsér gondolatával, de még mindig nem vettem rá magam. (Amint igen, arról tudni fogtok.) Egy dolog viszont még mindig nagyon távol áll tőlem, és gyanítom, ez sokáig (ha nem örökre) így is fog maradni. Nem egyszer hallottam már róla, hogy a vécépapír használatával is baj van.

Egészen pontosan azzal, hogy a WWF szerint Európában egy ember egy év alatt átlagosan 13 kilogramm vécépapírt használ el.

Forrás:
Unsplash.com

Mivel a legtöbb vécépapír, amit vásárolunk, nem újrahasznosított papírból készül, így fákat vágnak ki csak azért, hogy nekünk kényelmesebb dolgunk legyen a mellékhelyiségben. A legtöbb esetben a kivágott fákat, amelyek Dél-Amerikából, Kanadából, Dél-Afrikából, Oroszország erdeiből, Ázsiából vagy Európából származnak, nem pótolják. A vécépapír előállítása során kémiai anyagokat használnak, a szállítás pedig tovább terheli a környezetet, a műanyag csomagolásról nem is beszélve.

Az Utopia.de környezettudatos témákkal foglalkozó portál erre a problémára keresett néhány alternatív megoldást. (Külön felhívják ők is a figyelmet, és most én is, hogy senki nem szeretne senkit lebeszélni a vécépapír használatáról. Ez csak egy mi lenne, ha enélkül próbálnánk megoldani gondolatkör.)

1. Vécépapír újrapapírból

Az öko vécépapír vásárlásával máris tettünk valamit a környezetért. Érdemes ilyenkor mindig a hazai gyártású újrapapír termékeket keresni, hiszen ezzel a helyi ipart, a helyi munkaerőt támogatjátok, és a szállítás sem terheli annyira a környezetet. Érdemes minél nagyobb kiszerelést venni a kevesebb műanyaghulladék miatt.

Aki műanyagmentes háztartást vezetne, annak a műanyagcsomagolás még mindig zavaró lehet. Léteznek ugyan műanyagcsomagolás-mentes vécépapírok, de ezek itthon nem, vagy elvétve beszerezhetők. (Én még sosem láttam egyetlen üzletben vagy webshopban sem.)

2. Nedves törlőkendő mosható textilből

Ahogy régen textilpelenkát használtak – amit mára felváltott a mosipelus –, úgy működhet a textil törlőkendő is. Én csak és kizárólag otthoni használatra tudom elképzelni, ahol a nedves törlőkendőt használat után azonnal bele lehet tenni az áztatóvödörbe, amelynek tartalmát naponta ki kell mosni. A vízhasználat ebben az esetben jelentősen megnő, ami szerintem szintén sok-sok kérdést vet fel.

Forrás:
Unsplash.com

3. Öblítés

Akiknél van otthon bidé, azok tudják, milyen hasznos tud lenni. A 18. század elején feltalált és a 19. században elterjedt higiéniás berendezés, amely az altest tisztítására szolgál. A gyakorlatban nagyon sokan a vécépapír mellett és nem helyette használják, ami – lássuk be – inkább luxus, mint környezettudatos.

Ma már vannak olyan gyártók, amelyek felismerték, hogy bidéje nem lehet mindenkinek, hiszen nagyon sok helyet foglal. Elkészültek a vécécsészébe épített öblítők, a vécével összekötött altestzuhanyok és a kézben tartható úti öblítők is. Ezek is csak akkor működnek, ha a vécépapír nélkül használjuk őket, és a vízfogyasztásuk környezettudatos.

Őszintén: a halványzöld megoldással semmi bajom, az öblítés adott esetben elgondolkoztat, de nem hiszem, hogy minden esetben élhető, a textilkendőt pedig el sem tudom képzelni ebben a pillanatban.

De ebben a témában már nem merem kijelenteni, hogy soha, mert ha valaki elindult egy úton, egyre több mindenre válik nyitottá.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Hogyan és mivel fixáljuk a népszerű napvitorlákat?
Otthon
Hogyan és mivel fixáljuk a népszerű napvitorlákat?
vous - 2024.04.23.
A légies és tetszetős napvitorlák nagy népszerűségnek örvendenek mind a lakóházak, mind az éttermek, kávézók teraszainak árnyékolására, ugyanis nagy és akár szabálytalan alakú területek tökéletes napvédelmét biztosítják.