Egyéb kategória

Ne dobjátok ki! 4 meglepő dolog, amire használhatjátok a hagymahéjat

Hová dobjátok a hagyma héját? A kommunális kukába? A komposztra? Ha az előbbi, akkor tudjátok, hogy a kommunális hulladék nagy részét komposztálható hulladék teszi ki. A hagymahéj viszont hasznosítható még a komposztálás előtt is. 4 felhasználási módot mutatok nektek.

vous - 2017.08.21.
Ne dobjátok ki! 4 meglepő dolog, amire használhatjátok a hagymahéjat

Az EU-ban évente 500 ezer tonna hagymahéj kerül a kommunális kukába. A keletkező képzeletbeli szeméthegy valószínűleg sokkal kisebb lenne, ha tisztában lennénk azzal, mi mindenre jó a hagymahéj.

A vöröshagyma külső rétegeiben gomba- és baktériumölő anyagok is vannak. Olyan rostanyagokat tartalmaz, amelyek kellő mennyiségben fogyasztva segítenek abban, hogy elkerüljük a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, a cukorbetegséget, a vastagbélrákot vagy az elhízást. A benne található flavonok erős antioxidáns hatással bírnak. A hagymahéj segít a bőrfiatalság megőrzésében és a tumoros megbetegedések megelőzésében is.

A következő módszerek közül eddig nem próbáltam az összeset, ezért ha valamelyiket már alkalmaztátok, írjátok meg a tapasztalataitokat!

1. Tegyétek a levesbe!

A hagymahéj nemcsak egészséges, hanem még intenzívebb ízt ad a levesnek is. Ha olyan hagymákat vásároltok, amelyeket nem kezeltek vegyszerrel, akkor mosva azonnal bekerülhetnek a levesbe – akár pucolás nélkül is. A főzés végén a levest le kell szűrni, a hagymahéjat eltávolítani. Ha nem szeretnétek ezzel bíbelődni, a hagymahéjat tegyétek teatojásba, és úgy lógassátok bele a levesbe a többi olyan fűszerrel, amit nem szeretnétek, ha a fogatok alá kerülne.

Forrás:
Unsplash.com

2. Természetes hajfesték

Bár a szerkesztőségben még senki nem próbálta, fotósunk, Zsófi szeme felcsillant az ötletre. Neki ugyan nem lenne jó, mivel erős szálú, sötétbarna haja van, de akinek természetes vörös, vörösesbe hajló barna vagy szőke tincsei vannak, az bátran kísérletezhet.

A recept szerint fél bögre meghámozott hagymához egy liter vízre lesz szükségetek, amit fel kell főzni, majd takaréklángon hagyni egy órán át. Az átszűrt és kihűlt (!) főzettel öblítsétek át a hajatokat, majd hagyjátok rajta egy órán keresztül. Ezután mossátok át a tincseiteket ecetes vízzel.

3. A növények legjobb barátja

Nagyjából ugyanezzel a módszerrel növényápoló szert is készíthetünk. A tápanyagok mellett penészölő szerként is jól működik a „hagymatea”.

4. Megfázás ellen is tökéletes

A mézes hagymateáról sokáig nem is hallottam, míg egy volt kolléganőm fel nem világosított nagyanyáink módszeréről. Ő mindig ezt itta, amikor megfázott és köhögött. A hagymatea ugyanis ennek orvoslásában verhetetlen. Főzzetek meg néhány fej hagymát héjastul 10-15 perc alatt annyi vízben, amennyi épp ellepi. Nem készül belőle sok tea, de az legalább ütős lesz.

Szerintem rémes íze van mézzel is, anélkül is, ezért az ízesítést rátok bízom.

Ajánlott cikkek