Egyéb kategória

Ez van, bizonyos dolgok akaratunk ellenére is megtörténnek… – Lépjetek az elfogadás útjára!

Párkapcsolati probléma, munkahelyi stressz, önbizalomhiány, mindez csak néhány példa a mindennapjainkban előforduló helyzetekből, amelyekkel kapcsolatos negatív érzéseink megnehezítik az életünket. Megoldásukra azonban van alternatíva, mindössze csak négy nagyon egyszerű kérdést kell feltenni önmagunknak. A következő sorokban Németh Dominika, VOUS olvasó és vendégszerző írását olvashatjátok.

vous - 2017.08.25.
Ez van, bizonyos dolgok akaratunk ellenére is megtörténnek… – Lépjetek az elfogadás útjára!

A gondolat ártalmatlan, míg csak nem hiszünk neki. Nem a gondolataink, hanem a hozzájuk való ragaszkodásunk okozza a szenvedést.

Az alábbi idézet jól összegzi Byron Katie munkásságának lényegét, aki a 2002-ben megjelent Négy kérdés című könyvével és előadásaival széles körű ismeretségre tett szert Amerikában és világszerte. Sikerének kulcsa, hogy a mindaddig tucatjával megjelenő életvezetési és önismereti könyvek piacán egy közérthető, a gyakorlatban is könnyedén alkalmazható módszert fektetett le, amit stílszerűen Munkának nevezett el. Ezzel számos emberen segítve, hogy elfogadják döntéseiket és helyzetüket.

self-help j k rowling

Alámerültem a self-help világába, és választottam néhány valóban hasznos gondolatot

„Egyre többen akarják a lehető legtöbbet kihozni magukból, így a self-help biznisz a virágkorát éli. Akik egy személyes tréninget nem engedhetnek meg maguknak, máshol is kereshetik az útmutatást, hiszen könyvek, YouTube-videók, Instagram-oldalak is akadnak szép számmal a témában. A mennyiség viszont ez esetben is a minőség rovására megy: több a közhely, mint a valódi, tartalmas gondolat…” A folytatásért kattintsatok IDE!

Mindez persze szép és jó, de jogosan merül fel a kérdés, hogy Byron Katie mivel is emelkedik ki a megannyi „speaker” közül?  Ahhoz, hogy a választ megadjuk, vegyünk sorra néhány önéletrajzi adalékot.

Byron Katie 1942-ben született, majd egy kaliforniai kisvárosban élt a családjával, mígnem harmincéves kora környékén elhatalmasodott rajta a depresszió. A tíz éven át tartó gyötrelmes időszak alatt úgy érezte, hogy nem kap kellő odafigyelést és megbecsülést a szeretteitől. A negatív beidegződésnek köszönhetően az állandó szorongás teljesen elzárta a valóságtól. Hogy az átélt depressziónak a fokát érzékeltessük, Katie az idejének nagy részében ki sem kelt az ágyból. A mélypontra akkor került sor, mikor bevonult egy rehabilitációs klinikára – ekkor érkezett el a fordulópont.

Rájött, hogy a depresszióját nem a külvilág okozza, hanem azok a gondolatok, amikkel ő azonosítja a külvilágot.

Véleménye szerint a valóság megtapasztalása az út a szorongás nélküli élethez, el kell fogadni, hogy bizonyos dolgok akaratunk ellenére is megtörténnek. Amennyiben megbarátkozunk az élet realitásával, a saját életünket is könnyebben élhetjük, anélkül, hogy a külvilág és mások problémáira koncentrálnánk. Mindez kicsit önzőnek tűnhet, de nem árt szem előtt tartani, hogy mielőtt bármilyen világmegváltó tervre is készülünk, elsőre a saját életünket kell rendbe tenni.

Forrás:
depositphotos

A módszer nem kerül semmibe, csak némi időt igényel.  Nem kell mást tennünk, mint megfogalmazni és leírni a problémát és azzal kapcsolatban a kérdéseket feltenni. Íme, a négy kérdés:

  1. Ez igaz?
  2. Egész biztosan tudhatod, hogy ez igaz?
  3. Hogyan reagálsz, mi történik, ha elhiszed a gondolatot?
  4. Ki lennél a gondolat nélkül?

Érdemes figyelni a válaszreakcióra, amely kapcsán megtapasztalhatjuk, hogy

a probléma felismerése és a rá adott válasz már önmagában roppant felszabadítóan hat.

Az alapproblémát megfordíthatjuk, hogy szélesebb kontextusban is megvizsgálhassuk a felvetést.

Katie népszerűségének a titka, hogy nem a siker és a boldogság könnyű elérésével kecsegtet, hanem egy önvizsgálati módszert mutat be. Aktualitása vitathatatlan, hiszen a depresszió már-már korunk népbetegsége. Módszere természetesen bármilyen más problémára is alkalmazható. Talán a lét nagy kérdéseire a választ nem Byron Katie tanításából fogjuk megkapni, de egy stresszmentesebb életet azonban kialakíthatunk, ha időt szánunk rá.

vendégszerző VOUS

Legyél te is a VOUS vendégszerzője!

Van jó témátok? LEGYETEK A VOUS VENDÉGSZERZŐI!

A VOUS-lányok olvasói cikkeket keresnek, segítsetek megtalálni a legjobbakat! 😉 Ha szívesen kipróbálnátok magatokat vendégszerzőként, van olyan történetetek, amit megosztanátok más nőkkel, akkor eljött a ti időtök!

A részletekről mindent megtudhattok ITT.

Ajánlott cikkek