Zöld paradicsom chutney dzsem

Különleges finomság az utószezonra: zöld paradicsomból chutney

Bár már itt az ősz, még élvezhetjük a napérlelte szabadföldi paradicsomokat. Azonban ha jönnek az első csípős éjszakák, megjelennek a piacon a zöld paradicsomok. Van, aki savanyúságnak teszi el, van, aki bundázva kisüti, szerintünk pedig a legfinomabb fűszeres dzsemnek vagy chutney-nak.

Akinek a kertjében roskadoznak a paradicsomtövek, már most kipróbálhatja ezt az isteni finomságot, de már a piacokon is megjelentek a savanyúságnak szánt éretlen, zöld paradicsomok – ez is mutatja, hogy lassan végefelé jár a paradicsomszezon. Az ecetes savanyúságnak eltett zöld paradicsom is különlegességnek számít, hát még a népszerű könyvből és filmből ismert sült zöld paradicsom.

A fűszeres dzsemet viszont mindenképpen érdemes kipróbálni, vajjal megkent kalácson vagy pirítóson is nagyon finom, de különféle érlelt sajtokhoz – különösen kéksajtokhoz, kecskesajtokhoz -, vagy pástétomokhoz kenyérrel vagy kétszersülttel maga a mennyország.

paradicsom zöldség étel

Szuper paradicsomos receptek – két kapcsolat között csak ezeket főzzétek!

A legfinomabb a napérlelte szabadföldi paradicsom, ezért választjuk télen a konzerv hámozott egész paradicsomot, ami fillérekért kapható, és a legaromásabb olasz paradicsomokat rejti, felhasználásra készen.

Nagyon egyszerű és kiadós, fűszerekkel elvarázsolt finomság, arra vigyázzunk csak, hogy viszonylag rövid ideig főzzük, mert idővel egyre sötétebb lesz, elveszti élénk, szép zöld színét. A különleges fűszeres dzsem vagy chutney szépen felcímkézve akár gasztroajándéknak is tökéletes.

A cikk itt még nem ért véget, a folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!

Forrás:
Depositphotos