Fűszerkeverék

5 kihagyhatatlan fűszerkeverék, amit házilag is elkészíthettek

A fűszer az étel lelke, imádjuk variálni, játszani vele. Sokszor elég egy vagy két aroma az ételbe, de vannak olyan fogások, amelyek komplexebb ízekért, fűszerkeverékekért kiáltanak. Ezek nagy részét otthon is elkészíthetjük – olcsóbb, és garantáltan nincs benne adalékanyag.

Számtalan fűszerkeverék csábít a boltok polcain mindenféle hagzatos névvel, mutatós csomagolásban, többnyire borsos áron, és aki figyelmesen elolvassa az összetevőket, láthatja, hogy nagyrészt sót tartalmaznak, amiért őrültség ilyen árat fizetni.

Mivel az összetevőket a mennyiségük sorrendjében kell feltüntetniük a gyártóknak és forgalmazóknak, így ha az első helyen a só van, akkor valójában egy fűszerezett sót veszünk.  

Vannak persze olyan fűszerkeverékek, amelyeket képtelenség otthon elkészíteni, mert kis túlzással 100-féle fűszer kell egy keverékhez – ilyen például a curry vagy a mézeskalács-fűszerkeverék is, így ezeket nyugodtan vásároljuk meg. Amúgy készítsük magunk a keverékeket – jó játék, és nem lesz benne semmilyen felesleges ízfokozó, sem más adalékanyag.

5 fűszer

5 fűszer, amiről nem is gondolnátok, hogy egyben gyógynövény is!

„Van köztetek olyan, aki egy bevásárlásnál a zöldséges standnál aszerint válogat, hogy mely növényekre számíthat a legnagyobb bajban is? És ezalatt nem a korgó hasatokra gondoltok, hanem az egészségetekre? Mert bizony akadnak olyan fűszerek, amelyek nem csak az ízlelőbimbóitok miatt fontosak!

Magyaros fűszerkeverék

  • 2 evőkanál pirospaprika
  • 1,5 evőkanál őrölt kömény
  • 1 evőkanál morzsolt kakukkfű
  • 1 evőkanál szárított petrezselyem
  • 1 kávéskanál őrölt bors
  • 1 teáskanál fokhagyma-granulátum – vagy főzéskor friss fokhagymát reszelünk az ételhez

A cikk itt még nem ért véget, a folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!

Forrás:
Pexels