Egyéb kategória

Olasz, édes és kicsit giccses: cassata, a szicíliai csodatorta

Ha létezik gazdag torta, akkor a cassata siciliana bizony ilyen. Csokidarabokkal gazdagított könnyű ricottakrém, puha piskóta, marcipán és színes kandírozott gyümölcsök. Igazi ünnepi desszert, ami otthon csak ritkán készül, de a cukrászdák kínálatában állandóan szerepel, mégpedig egymásra licitáló díszítéssel, már-már a giccs határát súrolva...

vous - 2017.09.09.
Olasz, édes és kicsit giccses: cassata, a szicíliai csodatorta

A cassata nemcsak különlegesen finom, de nagyon izgalmas a története is. Ha az 1187-ből származó írásos emlékeknek hihetünk, akkor 1000 éves a múltja, és a sziget hódítóinak és őslakosainak közös kreációja. Az arab hódítókkal érkeztek a szigetre a 11. század környékén a cukornád és a citrusfélék, helyben adott volt a mandula és a ricotta.

A cukorral tartósított citrusok és a krémes ricotta duója már önmagában is nagyon finom, ehhez jött a mandulából és cukorból készülő marcipán, amit egy palermói zárda nővérei kísérleteztek ki a legenda szerint.

Azt is kevesen tudják, hogy Szicília híres a csokoládéjáról, amit későbbi hódítóiknak, a spanyoloknak köszönhetnek. Ma is kis manufaktúrákban készítik a nyers csokikülönlegességet Modica városában, bár ezt talán túlzás lenne ehhez a sütihez használni borsos ára miatt. Mindenesetre természetesen a csokoládénak is helye lett a desszertben, amelynek hasonló a tölteléke, mint a másik szicíliai jellegzetességnek, a cannolinak.

A cikk itt még nem ért véget, a folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!

Forrás:
Depositphotos
Ajánlott cikkek