Simit koulouri kerek perec péksütemény

Egy görög-török csemege: kerek perec, az egyik legrégebbi street food

Aki járt már Török- vagy Görögországban, biztosan találkozott a kerek pereccel, ezzel a nagyon finom, ropogós, gyűrű formájú péksüteménnyel, amit édemes otthon is elkészíteni.

A török simit és a görög koulouri gyakorlatilag ugyanaz a péksütemény, és írásos emlékek bizonyítják, hogy már legalább 500 éve árulják mozgó utcai árusok – madzagra fűzve, hosszú botra felpakolva vagy kis tolható kocsiból árulva.

A botos árusítás a legviccesebb: a sütiárus kiabálva rótta az utcát, az érdeklődőknek a hosszú bottal felnyújtotta, ezek az ablakon át leemeltek a perecből, a pénzt pedig az árus kötényébe dobták.

Ma is nagyon népszerű, a forgalmasabb városnegyedekben szinte minden utcasarkon kapható a frissen sült, ropogós perecféle.

budapest-bakering-lendvai-adam4

„Mondjuk ki: meg kell gondolnunk, mennyit is adhatunk ki egy street food ételre” – A Budapest Bakering sikere egy év távlatából

Szerintem mindannyian a saját sikerünknek is érezzük picit, ha valami, ami magyar, világhódító útra indul. A Budapest Bakering 1 évvel ezelőtt indult el a hódító úton – igaz, első körben csak a hetedik kerület utcáin cikáztak a ringeket kínáló kocsik. Most, egy év elteltével, viszont már egészen biztos: messzebbre is eljutnak majd a tömegközlekedési eszközöket imitáló járgányok. Lendvai Ádámmal, a vállalkozás ötletgazdájával beszélgettünk.

A simit vagy koulouri eredetileg szezámmaggal vagy lenmaggal készül, többnyire teával és lekvárral fogyasztják, illetve joghurttal kísérik reggelinek vagy napközbeni köztes gyors fogásnak, de ma már rengeteg változata létezik.

A cikk itt még nem ért véget, a folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!

Forrás:
Depositphotos