Őszi zöldség gyümölcs

Ajándék az ősztől – ezekből az alapanyagokból főzzetek októberben

Vége a meleg, napfényes, hosszú napoknak, előkerülnek a meleg pulóverek, kabátok, sőt az esernyők is, a napok egyre rövidebbek lesznek, így érkezik meg az október. Ahogy szürkül és hűl az idő, úgy telik meg a piac csupa színnel, olyan zöldségekkel és gyümölcsökkel, amelyek magukba szívták az egész nyár melegét. Nézzünk körbe, milyen ajándékokat tartogat nekünk az őszi szezon!

Ha szomorkás is az ősz, nézzük az előnyeit, és ne engedjünk a komorságnak: ilyenkor már jólesik bekuckózni, valami melengetőt és színeset főzni, élvezni, ahogy a sütő melegen duruzsol, és a fűszerek illata betölti a lakást.

A szezon csupa izgalmas és egészséges zöldséget és gyümölcsöt kínál, és bár van közöttük több olyan, ami egész évben kapható, most a legfinomabb.

Érdemes termelői piacra menni, és ott kutakodni, mert szerencsére egyre többen próbálnak ki különlegesebb fajtákat – vagy térnek vissza régi fajtákhoz –, sőt olyan különlegességekbe is belefuthatunk, mint az erdei gomba.

Erdei gombák

Ha a nyár a nagy szárazság miatt nem is kedvezett az erdei gombáknak, az esős őszben még csomó gombaféle megterem. Találhatunk vargánya- és tinórúféléket, őzláb- és galambgombát, többféle csiperkét, sőt isteni rókagombát is a kínálatban. Ezek a gombák mondjuk nem olcsók, de nagyon ízesek, így akár termesztett csiperkével is kombinálhatjuk, hogy kiadósabb legyen.

A cikk itt még nem ért véget, a folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!

Forrás:
Depositphotos