Egyéb kategória

Amikor már előző este fájni kezd a fejetek, és tudjátok, hogy ezután jön a pokol – megoldások migrénre

Világéletemben fejfájós gyerek voltam, a migrénnel pedig elsőként 17 éves koromban talákoztam egy borzasztó veszekedés után. Azóta hol szétválnak, hol összeakadnak útjaink, de az évek során nagyjából rájöttem, hogyan tudok tőle a leghatékonyabban megszabadulni.

vous - 2017.10.15.
Amikor már előző este fájni kezd a fejetek, és tudjátok, hogy ezután jön a pokol – megoldások migrénre

Először is honnan lehet tudni, hogy migrénnel, és nem sima fejfájással van dolgotok? Bár néhány perc webbetegezés után tudnék rá orvosi definíciót adni, de szerintem ha migrénetek van, azt egyszerűen úgyis tudjátok: a fejetekben kalapácsként lüktet egy ér, szédültök, és mit sem segít az, hogy ültök, álltok vagy fekszetek – mindenhogy borzalmas. A fény szinte fizikai fájdalmat okoz, a legapróbb madárcsicsergés is olyan érzést vált ki belőletek, mintha a szomszéd vasárnap délelőtt kezdene flexelni, ráadásul folyamatos hányingerben vagytok. Ismerős? 

Objektum doboz

Mi váltja ki?

Az, hogy mitől lesz migrénetek, szinte egyénenként változó, bár vannak tipikus esetek: ilyen lehet a frontérzékenység vagy a túlzott stressz. A legfontosabb, hogy időben felismerjétek, miket kell kerülnötök. Néha egészen furcsa dolgok is közrejátszanak a fejfájás kialakulásában, mint például a túlfűszerezett ételek fogyasztása, a túledzés vagy akár a sírás.

 A migrénnek egyébként sokkal nagyobb százalékban vannak kitéve a nők, akiknél leggyakrabban 20 éves koruk körül jelentkezik az első roham.

Objektum doboz

Mit tehettek ellene?

Az első és a legfontosabb teendő, ha gyakran jelentkezik nálatok a migrén: forduljatok orvoshoz! Ő valószínűleg vérvételre fog majd küldeni benneteket, így kiderülhet, nincs-e valami súlyosabb elváltozás a háttérben.

És bár nem vagyok orvos, de több mint öt éve küzdök a „betegséggel”, ezért megosztom veletek, nekem mi vált be leginkább.

Gyógyszer. Ne hősködjetek, ha ki akarjátok húzni a napot, előbb-utóbb muszáj lesz tablettákhoz folyamodni. A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat felejtsétek el: az orvos felír kifejezetten migrénre való gyógyszert, ezt viszont heti három napnál semmiképp nem szabad többször bevenni.

Sötétség. A túlzott fény csak ront a helyzeten, ezért inkább húzzátok le a redőnyöket, és pihenjetek!

Kávé feketén. Vagy kijön, vagy benn marad, mindenesetre a koffein tágítja az agyi vérereket, így segíthet enyhíteni a fejfájást. A cukrot és a tejet viszont kerüljétek, mert mindkettő táptalaja a migrénnek!

Zene migrén ellen. Nemrég találtam YouTube-on egy másfél órás „zenét”, ami többnyire csak nyugató hangokból és vízcsobogásból állt. Bármennyire is nehéz elviselni a hangokat rosszullét esetén, nekem ez többet használt eddig, mint bármilyen gyógyszer. 

Digitális detox. Felejtsétek el a telefonnyomkodást, csak megnehezítitek vele a saját helyzeteteket. Ezekben a nehéz percekben (órákban, napokban…) koncentráljatok magatokra, és próbáljátok kizárni minél jobban a stresszt.

fejfájás migrén idegesség stressz

A migrén a csillámpónik támadásával indul, és nincsen rá gyógyszer

Utálom, ha valaki a „migrén” szót használja az egyszerű fejfájásra, és nem érti, miért kell ezért azonnal biztonságos fedezékbe húzódni. A két dolog közötti különbséget zongorázni lehetne. Hogy miért? Nézzük csak!

Ajánlott cikkek