Egyéb kategória

Békebeli berliner: egy régi kedvenc felturbózva, karamellel, gazdagon

A berliner egy igazi békebeli sütemény, tipikusan nagymamaféle házias finomság, ami ősszel, a friss dió szezonjában nem maradhat ki a repertoárból. Sokféle változata létezik, mi most egy ropogósabb, karamellel gazdagított, darabos dióval készülő isteni finom receptet mutatunk.

vous - 2017.10.25.
Békebeli berliner: egy régi kedvenc felturbózva, karamellel, gazdagon

Vannak sütemények, amelyek időről időre kicsit kikopnak, eltűnnek a cukrászdákból, majd újra életre kelnek. A berliner most éppen büntetésben van, valószínűleg azért, mert a lényegét adó dió a költségesebb alapanyagok közé tartozik, és diópótlókkal egyáltalán nem működik.

A régi receptes füzetekben habosabb és tömörebb, kekszesebb változatokban is szerepel, létezik rácsozva és egész diószemekkel kirakva

– ebből is látszik, milyen kedvelt és népszerű retró sütiről van szó.

A berliner szelet alapja minden esetben omlós linzertészta, egy vékonyka réteg lekvár, rajta pedig a diós töltelék, ami esetünkben extrán ropogós és karamellel gazdagított. Gyakran helyettesítik a dió nagy részét édes kekszmorzsával, ami kis mennyiségben nagyon is jól illik bele, jót tesz a töltelék állagának, túlzába esni viszont nem érdemes, mert a sütemény akkor elveszti igazán diós aromáit.

A cikk itt még nem ért véget, a folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!

Forrás:
Depositphotos
Ajánlott cikkek