Új sorozatomban olyan inspiráló nagy napokat mutatok be nektek, amelyek egytől egyig vagányak, szokatlanok, különlegesek, bevállalósak. „A férjem családjáé a Fácánkerti szeszgyár Tolna megyében. Néhány évvel ezelőtt az apósom szülinapi buliját tartottuk ott, ami annyira jól sikerült, hogy elhatároztuk, ha egyszer összeházasodunk, azt hasonlóan szeretnénk ünnepelni” – mesélte Vighné Boóc Judit, akivel már beszélgettünk itt a VOUS-n. Igaz, kicsit más témában, mint korábban.
Jucival ugyanis legutóbb a Felelős Gasztrohős munkája kapcsán beszélgettünk arról, miért érdemes a hazai „superfoodokat” vásárolni a narancs és mandarin helyett télen. Ha pedig mégis ragaszkodunk a narancshoz, akkor érdemes bionarancsot választani. Szó esett arról is, hogy a jövőben szeretnék felhívni a figyelmet arra, milyen káros a pálmaolaj használata, és miért lenne fontos, hogy pálmaolajmentes termékeket válasszunk.
Akkor még nem tudtam, hogy néhány héttel később már a nyári esküvőjéről mesél majd, amely során szintén fontos szempont volt a helyi alapanyagok, a helyi termelők és a helyi értékek támogatása.
Hogyan ismerkedtetek meg?
Egy közös barátunk mutatott be egymásnak minket egy buliban. A vicces az volt, hogy már mind a ketten ismertük őt tíz éve, de addig az estéig nem találkoztunk.
Milyen volt a lánykérés? Mennyi idővel az esküvő előtt került rá sor?
10 hónappal az esküvő előtt történt a Balaton-felvidéken. Dani elkészítette vacsira ugyanazt az ételt, amit először főzött nekem, majd
elmentünk megnézni a naplementét egy közeli kilátóba és ott letérdelt.
Milyen koncepció volt a fejedben, és sikerült-e maradéktalanul megvalósítani az elképzeléseidet?
Két dolgot akartunk szem előtt tartani: az egyik az volt, hogy amennyire csak egy esküvő lehet, legyen környezettudatos. A másik, hogy inkább hasonlítson egy laza bulira, mint egy feszengős, puccos esküvőre. Abszolút sikerült!
Milyen szempontokat tartottatok a legfontosabbnak az esküvőszervezés során?
Igyekeztünk minden ételt és italt a környékről beszerezni, és nem túlzásba esni velük. Egy meleg étel volt: sertéspörkölt, vegáknak gombapörkölt, mind a kettő bográcsban készült. A pogácsa és kenyér egy környékbeli pékségből jött, a kolbász, sajt, rétes, pálinka is mind falubélieknél készült. Szörpöt, gyümölcslevet is egy közeli üzemből hoztunk. Buborékos víz helyett szóda volt, természetesen újratölthető palackban és szekszárdi borokat vettünk.
A kóla volt az egyetlen, amit nem tudtunk és nem is akartunk helyettesíteni. Fontos volt még a fotós kiválasztása is. Szerettünk volna jó képeket, de úgy, hogy ne kelljen időt tölteni mindenféle erőltetett pózokkal, beállításokkal. Ezért volt szuper választás a fotósunk, aki észrevétlenül kapta el a legjobb pillanatokat.
Narancs helyett magyar „superfooddal” az őszi–téli vitaminhiány ellen
Az vagy, amit megeszel – mondják. Nézzetek csak a tányérotokra, vagy gondoljátok át, mit ettetek ma eddig. Tudjátok, honnan származik a zöldség, a gyümölcs? És biztos, hogy a gojibogyónak, quinoának vagy chiamagnak nem lenne hasonlóan értékes, de lényegesen költségkímélőbb hazai alternatívája? Ezekre a kérdésekre kerestem a választ, miközben a Felelős Gasztrohős munkatársával, Vighné Boóc Judittal beszélgettem. Az interjút itt olvashatjátok!
Hogyan választottad ki a ruhát? (Használod az esküvő után is?)
A lánykérés előtt körülbelül egy héttel megláttam egy szép vászonruhát, és arra gondoltam, „na, pont ilyen egyszerű, kényelmes ruhában szeretnék férjhez menni”! Ezért miután hazajöttünk a balatoni nyaralásból, rögtön meg is vettem.
Egyesek szerint ezzel megdöntöttem a lánykérés után leggyorsabban megvásárolt esküvői ruha rekordját.
Utólag nem tartom jó ötletnek a fast fashion boltban vásárlást, mert pocsék a ruha minősége, mosások után elszakadt, így nem tudom hordani… azért elraktam, hátha lesz belőle valami.
Sok mindenben eltértetek a hagyományos esküvőktől?
Úgy gondolom, hogy nem, bár leves nem volt, ezt többen kifogásolták. Nálunk is volt menyasszonytánc, menyasszonyrablás, csokordobás és a többi hasonló esküvői program. Erőltetni nem akartuk nagyon a különféle hülye játékokat, főleg a buliról szólt az este.
Hogyan választottátok ki a helyszínt?
A férjem családjáé a Fácánkerti szeszgyár Tolna megyében. Néhány évvel ezelőtt az apósom szülinapi buliját tartottuk ott, ami annyira jól sikerült, hogy elhatároztuk, ha egyszer összeházasodunk, azt hasonlóan szeretnénk ünnepelni. A gyárat szeretnénk majd rendezvényházként használni.
Mi jellemezte a dekort?
Egyszerűség és rusztikusság, viszonylag kevés szín és természetes anyagok. És ami a legjobb volt, hogy a barátnőimmel együtt készítettük el.
Sok-sok édes kutya is volt. Miért kaptak fontos szerepet a kutyák?
A család és barátok jó része kutyás, nekünk is van egy 13 éves keverék kutyusunk, így teljesen egyértelmű volt, hogy ez kutyás lagzi lesz.
Kik segítettek az esküvő során?