Egyéb kategória

Día de los Muertos – Ilyen a halottak napja Mexikóban

A mindenszentek napján krizantémmal és mécsesekkel felszerelkezve látogatjuk meg elhunyt szeretteinket végső nyughelyükön. A legtöbbször ilyenkor régi történetek is előkerülnek, minél távolabb van a szerettünk elvesztése, annál vidámabban és annál nyíltabban beszélünk arról, ki volt, milyen volt, mit csinált, vagy éppen mit nem. Néha felfele, néha lefele görbül a szánk. A halottainkról beszélni kell, az emlékeinkben tényleg örökké élnek. A világ más részein másképp ünneplik a halottak napját, a legkülönlegesebben talán Mexikóban. Erről mesélek most.

vous - 2021.11.01.
Día de los Muertos – Ilyen a halottak napja Mexikóban

Mikor van a Día de los Muertos?

Mexikóban november 1-jén és 2-án ünneplik a halottakat. Igen, nem a halál ellen, nem a félelemről szól az ünnep, hanem az elhunytak ünnepléséről, és az újjászületésbe vetett hitről is. Az első nap az elvesztett gyermekek (Día de los Inocentes vagy Día de los Angelitos) emlékének szól, a második napon a felnőtt lelkek is megérkeznek. Ehhez a két naphoz számtalan szokás és hagyomány kapcsolódik.

Forrás:
Unsplash.com

Hogyan alakult ki az ünnep?

A mexikói ünnepnek több gyökere is van: egy azték ünnep, amely Mictecacihuatlhoz, a holtak istennőjéhez kapcsolódik, valamint egy spanyol hódítók által meghonosított mindenszentek napja.

„A like természetesen az együttérzés jele!” – avagy hogyan gyászolunk ma az online korszakban?

„A like természetesen az együttérzés jele!” – avagy hogyan gyászolunk ma az online korszakban?

„Beköszöntött az online gyászolás kora. Már nem gyertyagyújtással fejezzük ki a részvétünket és a fájdalmunkat, hanem posztolással, emotikonokkal és üzenetekkel. Emlékszem, az első személyes élményem az online gyászolás kapcsán az volt, hogy a barátnőm, miután elvesztette közeli hozzátartozóját, elborzadva rám írt, hogy úristen, Andi, a Facebook-oldalára írogat mindenki! Annyira morbid!” – írta korábbi cikkében szerzőnk, Andi. A cikket ide kattintva olvashatjátok tovább.

Koponyák, csontvázak, istenek

Ha Mexikóban jártok ilyenkor, biztosan rengeteg koponyával és csontvázzal találkoztok szerte az országban. A koponya nemcsak a halált, hanem az újjászületést is szimbolizálja. A női kalapban ábrázolt csontváz a La Catrina, amely szintén a halált szimbolizálja. Vele is úton-útfélen összefutni ilyenkor. Ahogyan megjelenik Mictlantecuhtli és Mictecacíhuatl azték istenházaspár is. Ha be kellene mutatni őket: az előbbi a halottak földjének ura, az utóbbi a halottak asszonya.

Forrás:
Unsplash.com

Hogyan ünneplik a halottakat?

Az első és legfontosabb, hogy mindenhol házi oltárt készítenek. Sokszor ezek hétszintes építmények, szimbolizálják az eget, a földet, a túlvilágot. A legtöbb oltár tetejére boltívet építenek pálmalevélből vagy a cukornád leveléből, az oltárra virágok, magvak, kukorica, édesség, gyertyák kerülnek (a tűz szimbólumaként), felkerül rá a rózsafüzér, szent képek is. Nem maradhat el a pohár víz, amellyel a halottak csillapíthatják szomjukat. És természetesen nem mutatkozhatnak akárhogyan, ezért a szépítkezéshez szükséges eszközök is az oltárra kerülnek.

Milyen ételeket esznek ilyenkor?

  • Cukor és csoki: ezek az általában koponya formájú vagy -csomagolású édességek azt jelképezik, hogy a halál nem csak keserű lehet.
  • Pan de muerto: halottak napi édes kalács
  • A halott kedvenc itala
gyász

Kérdések a halálról, amiket nem merünk feltenni, de tudni szeretnénk rájuk a választ

Még mindig nagyon félünk, ha a halálról van szó. Félünk beszélni róla, szembesülni vele, és többnyire bénultság lesz úrrá rajtunk, ha megcsap bennünket a halál jeges szele. Mit kell mondani egy haldoklónak? Szabad beszélni a halálról? Singer Magdolna, veszteségekkel foglalkozó terapeuta segít megkeresni a válaszokat.

Krizantém helyett büdöske

A hófehér krizantém helyett mexikóban nagy fejű sárga virágokkal találkozhattok. A nagy büdöske narancssárga, citromsárga színével uralja az ünnepet.

Forrás:
Unsplash.com

Temetőlátogatás

Természetesen ez a program sem maradhat el: a temetőbe érve gyertyát gyújtanak, zenélnek, énekelnek, a halott kedvenc ételét (khm, annak maradékát) is megeszik. Vannak, akik ott is éjszakáznak.

Néhány fotó az Instagramról

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Ajánlott cikkek