Rizs

Ami egy egész szerkesztőséget lázban tartott: kiderült a tökéletes rizs titka

A rizs fontosabb és értékesebb étel, mint elsőre gondolnánk: a bolygó népességének több mint felének a rizs elsődleges élelmiszere, gondoljunk csak Ázsiára, ahol akár naponta többször is fogyasztják, számtalan formában. A főzésének többféle módja van, érdemes kiválasztani azt, ami nekünk a megfelelő!

Az egyik legősibb termesztett tápláléka a rizs, Kína és India területein őshonos, és több tízezer fajtája létezik. Európába két útvonalon érkezett, egyrészt a Közel-Keleten át, majd török közvetítéssel, például hozzánk is, másrészt afrikai kitérővel és mór közvetítéssel spanyol és olasz területekre.

Természetesen mindenki kicsit alakított a rizs főzésén és a rizses recepteken, így számtalan készítési módja van.

Indiában bő sós vízben főzik meg az átmosott rizst, majd ha kellően puha, leszűrik. Kínában és Japánban kevesebb, másfélszeres-kétszeres vízben teszik fel főni, így ragacsosra fő, a szemek összetapadnak, és könnyebb megenni evőpálcikával. 

A Közel-Keleten és Törökországban egy kis zsiradékon üvegesre pirítják, majd vízzel, levessel felöntik, így főzik meg – és így készítjük többnyire mi is, hiszen anno a törököktől így tanultuk.

A cikk itt még nem ért véget, a tökéletes rizs titkáért kattintsatok a Cookta oldalára!

Forrás:
Depositphotos