Ha rendszeresen olvassátok a VOUS-t – és miért ne tennétek –, valószínűleg hallottatok már arról, hogy mindig érdemes a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani. Mindig, azaz még télen is. A szezonális alapanyagok lényegesen gazdagabbak vitaminokban és ásványi anyagokban, támogatjátok vele a helyi termelőket, és óvjátok a környezetet is. Ha ilyen környezettudatos módon szeretnétek étkezni, akkor télen kerüljétek a következő élelmiszereket.
Import alma
A Magyarországon termelt almák finomak és sokáig elállnak. Bár az idei év sajnos nem volt túl jó az almatermelők számára, mégis érdemes keresni a magyar almát, és ezáltal is támogatni a helyi termelőket.
Import magvak
Földimogyoró Izraelből, dió és mandula egyenesen az Amerikai Egyesült Államokból. Jól hangzik? Szerintünk nem. A magvaknak igenis helye van a téli étkezésben, ebben az esetben is keressétek a hazait, amely lehet, hogy drágább, viszont nem is kell belőle olyan sokat enni, így jól beosztható.
Mandarin, narancs, grépfrút
Ezek helyettesítéséről már volt szó korábban a VOUS-n. Olvassátok el az interjúnkat, amelyből választ kaphattok a „Micsooodaaaaa???!!!” kérdésetekre.
Paradicsom és uborka
Legszívesebben egész évben ennénk őket, de ősszel és télen eredetileg már egyik sem teremne meg. A legtöbbet Spanyolországból, Hollandiából vagy Franciaországból hozzák be, ahol üvegházakban termelik őket. Érdemes a paradicsomot nyáron elrakni sűrítményként, szószként, léként és ezt felhasználni a hidegebb szezonban. Az egyenként becsomagolt uborka sem éppen arról híres, hogy nem szennyezi a környezetet extra műanyaggal (holott az uborka a héja által be van csomagolva természetes módon is).
Eper
Ismeritek azt az élményt, amikor az epernek valamikor tavasszal egyszer csak tényleg eper íze van. Addig ugyanis sok esetben inkább vízízű némi epres aromával. A legszomorúbb pedig az, hogy ezeket Izraelből vagy Kaliforniából utaztatják hozzánk.
De ne dőljetek be a téli magyar epernek se, ha ilyennel találkoztok. Ezek a melegházban termelt növények nemcsak vészesen drágák, hanem mesterséges megvilágítás alatt növekednek. Várjátok ki inkább a tavaszi epret, amiből VOUS-koktélt is keverhettek magatoknak.
A műanyagszennyezésről a VOUS-n