Egyéb kategória

Együtt alszom a kutyámmal – mi a baj ezzel?

Kutyatartóként sokszor tapasztalom, hogy háziállatok esetében is igaz az a mondás, ahány ház, annyi szokás. Széles a skála a mindent megengedő, vajszívű gazdik és a kutyájukat vasszigorral nevelők között. Most egy elég kényes kérdést, a kutyával való együttalvást vizsgálom meg közelebbről.

vous - 2017.11.19.
Együtt alszom a kutyámmal – mi a baj ezzel?

Nemrég arról írtam, hogy sokan állatkínzásnak tartják, ha a lakásban kutyát tartunk, de szerintem nincs is ennél jobb dolog. Most továbbmegyek és bevallom, én bizony együtt is alszom a kutyánkkal. Tudom, hogy ez sokaknál kiveri a biztosítékot, de szeretném megnyugtatni a háborgókat, több kutatás is igazolta, nem is olyan ördögtől való dolog, ha megosztjuk az ágyunkat a kutyánkkal.

Az amerikai Mayo Klinika felmérésében 150 embert kérdeztek ki részletesen az alvási szokásaikról, és kiderült, a résztvevők 49 százalékának van háziállata. E csoport tagjainak több mint a fele együtt alszik a házi kedvencével. A gazdik 20 százaléka számolt be arról, hogy az állatuk megzavarja az alvásukat, 41 százalék viszont azt állította, jótékony hatású vagy legalábbis nem zavaró az állatok jelenléte a pihenésükre. Persze, ebből nem kell komoly következtetéseket levonni, de mindenesetre elgondolkodtató, hogy sokak szerint kifejezetten jó hatással van az alvásukra, ha maguk mellett tudják kedvencüket.

Előnyök

  • A szőrös állattal való alvás felidézi a gyermekkori plüssállatos élményeket, nyugalmat áraszt, és biztonságérzetet ad. Egyedülálló felnőtteknél a társ hiányát is pótolhatja, csökkentheti a magány érzését.
Objektum doboz

  • A gazdit is megnyugtatja a tény, hogy hamarabb kap jelzést az esetleges sétálási szándékról, rosszullétről vagy idegen jelenlétéről a bejárati ajtónál.
Objektum doboz

  • Jót tesz a kutya–gazda kapcsolatnak. Ha egy félősebb négylábúval élünk együtt, könnyen lehet, hogy az együttalvás segít a probléma megoldásában, egy különleges, bensőséges kapcsolatot alakít ki.
Objektum doboz

  • Hiába van íróasztalom, bevallom, ha otthon vagyok a legtöbb időt az ágyban töltöm, nyilván itt a legkényelmesebb. Így rengeteg együtt töltött időtől fosztanám meg Kavicsot, a kutyánkat, ha nem engedném, hogy odabújjon, amikor dolgozom, filmet nézek, vagy a telefonomat görgetem ébredés után vagy elalvás előtt.

Hátrányok

  • Bevallom, nálunk is megesik, hogy azt veszem észre, a kutya miatt az ágy szélére szorultam, ő pedig hanyatt fekve terpeszkedik középen. Olyan is van, hogy az ágy végében horkol, emiatt nem bírom kinyújtani a lábam. Sőt, megesik, hogy arra ébredek, épp leugrik vagy próbál felkapaszkodni a matracra. Tény, hogy ők is forgolódnak, mozognak, felébrednek éjszakánként, de ez csak megszokás kérdése.
Objektum doboz

  • Az is előfordulhat, hogy a kutya a mi ágyunkat saját territóriumának tekinti és vicsorgó szörnyeteggé válhat, ha épp olyan közelít az ágy felé, akit ő nem lát szívesen. Ha az ágyunkba is bejöhet, könnyen a „fejünkre nőhet”, hisz kiskirálynak érzi magát, nehezebb lesz utána parancsolni neki. Fontos, hogy az elején tisztázzuk, ha leparancsoljuk az ágyról, akkor engedelmeskednie kell.
Objektum doboz

  • És persze ott a higiénia kérdése. Természetes, hogy valamennyi koszt összeszed sétáltatás során, de ha arra odafigyelünk, hogy a mancsait megtöröljük, amikor hazaérünk és rendszeresen fürdetjük, ápoljuk a kutyust, nagy baj nem lehet. Gyakrabban kell ágyneműt cserélni, de akinek kutyája van, valószínűleg nagyobb áldozatot is meghoz érte.

Ízlések és pofonok, mindenki saját maga dönti el, neki hogy a legjobb. Írjátok meg kommentben, mi a véleményetek a témáról!

Ajánlott cikkek