Naponta fogyasztjátok, pedig méregként hat a szervezetre - mi az?

Naponta fogyasztjátok, pedig méregként hat a szervezetre – mi az?

Azt mindenki tudja, hogy egy cukorbeteg vagy egy inzulinrezisztens számára miért nem ajánlott a cukor fogyasztása. Azt viszont csak kevesen tudják, hogy egyre több kutatás igazolja azt a feltevést, miszerint a cukor még a makkegészséges és hibátlanul funkcionáló szervezet számára is káros – és nem csak azért, mert a magas kalóriatartalmánál fogva hizlal...

Megtalálható a reggeli corn flakesben, a sült krumpli mellé nyomott ketchupban, az édes-savanyú szószos csirkében, de még a salátához felszolgált öntetben is. Mi az?

Bizony, a cukor. Hihetetlen, de szinte lehetetlen teljes mértékig száműzni a cukrot az étrendünkből, mivel a feldolgozott élelmiszerek 99%-ánál szerepel az összetevők listáján – azaz olyan ételekben is megtalálható, amikről nem is gondolnátok...

Ez pedig azt jelenti, hogy nemcsak az fogyaszt több cukrot a kelleténél, aki gyakran nassol édességeket, hanem szinte mindenki. 

A baj ott kezdődik, hogy amíg a kilencvenes években a zsírt emlegették az egészség első számú ellenségeként, addig mára kiderült, hogy valójában a cukor tehető felelőssé a legtöbb egészségügyi problémáért.

Kutatások igazolják, hogy a cukor nemcsak elhízáshoz vezet, de számtalan más szövődményt is okozhat. Egyes kutatók például odáig merészkedtek, hogy méregnek nyilvánítsák a cukrot.

A boltokban tehát nem a zsírszegény termékeket érdemes levadászni, hanem azokat, amikben a lehető legkevesebb a cukor – igen, még akkor is, ha sem inzulinrezisztensek, sem cukorbetegek nem vagytok. Ennek a döntésnek ugyanis számtalan pozitív hozadéka lehet, például...

Forrás:
Depositphotos

Szebb lesz a bőrötök

A túlzott cukorfogyasztás fakóvá, élettelenné és ráncossá teszi a bőrt. A probléma ott kezdődik, hogy a cukorfogyasztás hatására a szervezetben glikolizáció indul el, amely során a szénhidrátok a fehérjéhez kapcsolódnak.

A test fehérjéinek 40%-a kollagén – az az anyag, ami a bőr egyik fontos alkotórésze is. Ha a glikolizáció hatással van a kollagénre, a bőrön megjelennek a negatív hatások: a bőr veszít a rugalmasságából, feszességéből. 

Kutatások azt is igazolták, hogy a magas glikémiás indexű ételek fogyasztása felboríthatja a hormonháztartást is, így a túlzott cukorfogyasztás nemcsak zsírosodásra hajlamos bőrt és pattanásokat okozhat, hanem akár pikkelysömört is.

Energikusabbá váltok

Amikor kutatók arra keresték a választ, hogy miért álmosodunk el étkezések után, arra a megállapításra jutottak, hogy a glükóz blokkolja az orexinsejtek aktivitását – azokét a sejtekét, amelyek az éberségünkért, az anyagcserénkért és a szervezetünk működéséért felelnek. Minél kevesebb cukrot fogyasztotok, annál aktívabbak az orexinsejtek – annál aktívabbak lesztek ti magatok is!

Forrás:
Depositphotos

Elmúlnak az esetleges falási rohamaitok

Ha úgy érzitek, sosem tudtok jóllakni, és szinte egész nap éhesek vagytok, akkor könnyen lehet, hogy valójában cukorfüggők vagytok...

A túlzott cukorfogyasztás ugyanis fokozza a ghrelin nevű hormon termelését, amely egyik fő funkciója az éhségérzet kiváltása.

A cukros üdítőitalok, kekszek, csokik csak ideig-óráig telítik el az embert, de a fokozott ghrelintermelődés hatására rövid időn belül újra éhséget fog jelezni a szervezet. Minél több cukros dolgot esztek, annál gyakrabban lesztek éhesek – és a szervezet annál többször kívánja majd a cukros dolgokat. Nem nehéz észrevenni, hogy a cukorfogyasztás így válik ördögi körré...

Ha viszont száműzitek a cukrot, és a feldolgozott élelmiszerek helyett valóban tápláló ételeket fogyasztotok, a falási rohamaitok is elmúlnak majd! Minél kevesebb feldolgozott élelmiszert vesztek magatokhoz, annál kevesebbszer fog rátok törni a váratlan éhségérzet!

Csökken a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának veszélye

Tudjátok, mi történik a szervezetetekben, amikor cukrosat esztek? A hasnyálmirigyetek inzulint termel, ami a cukoranyagcsere működését segíti elő. Minél több cukrot visztek be a szervezetetekbe, annál több inzulint kell termelnie a hasnyálmirigyeteknek, azaz annál jobban terhelitek ezt a szervet. És bizony van az a pont, amikor a folyamatos és intenzív terhelés hatására a hasnyálmirigy elfárad, és megadja magát: nem képes több inzulint termelni – azaz kialakul a cukorbetegség.

Tudjátok, mi a legjobb orvosság? A megelőzés.

Figyeljetek oda a táplálkozásotokra, és kíméljétek meg magatokat ettől a betegségtől!

inzulin

5 hülye kérdés, amit általában feltesznek nekem, ha megtudják, hogy inzulinrezisztens vagyok

Pár hónappal ezelőtt gyökeresen át kellett alakítanom az életmódomat, ugyanis kiderült, hogy inzulinrezisztens vagyok. Ezt sosem akartam hangoztatni, de elég sok esetben vált kikerülhetetlenné, hogy közöljem. Ilyenkor általában ugyanazokat a kérdéseket kapom meg mindenkitől – köztük öt olyat, ami egyszerűen fájdalmas...

Korábbi cikkünk itt folytatódik.

Csökken a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának veszélye

A kutatások egyértelműen kimutatták, hogy a magas vércukorszint és az Alzheimer-kór, illetve a demencia kialakulása között párhuzam van. A túl sok cukorbevitel ugyanis a vércukorszintet szabályozó egyik legfontosabb enzim rongálódásához vezet, ami hosszú távon gyulladásszerű tüneteket idézhet elő az agyban.