Egyéb kategória

Kicsit csúnyácska, de édes: hógolyó, a mandulás-vajas omlós süti

Olyan omlós és ellenállhatatlan, mint a mi diós-vaníliás kiflink, de pirított mandulával készül a kourabiedes, a görögök klasszikus karácsonyi aprósüteménye. Önmagában nem mutatós, sőt csúnyácska is a kisült golyóbis, de porcukorba forgatva egészen átlényegül, csodás ünnepi hógolyóvá válik.

vous - 2017.12.25.
Kicsit csúnyácska, de édes: hógolyó, a mandulás-vajas omlós süti

Illatos, édes, fűszeres, és szétomlik a szájban ez a keletmediterrán vidéken oly népszerű aprósütemény, amit elsősorban karácsonykor és keresztelők alkalmával készítenek, vagyis kiemelt ünnepeken, amikor a tisztaság és a születés a főszereplő. A hófehér porcukor legalábbis ezt szimbolizálja a legenda szerint. A görög mellett a török és a bolgár konyhában is nagy hagyománya van, mindenhol kicsit más változatban készítik.

A kourabiedes különlegessége, hogy illatosra pirított mandulával készül, és rózsavízzel vagy narancsvirágvízzel ízesítik.

Ez a nálunk egzotikusnak számító alapanyag nem feltétlenül található meg minden hazai háztartásban, de keleti fűszerboltokban könnyen beszerezhető, és érdemes is szert tenni egy kis üvegcsére, mert nemcsak ehhez a sütihez, hanem gyümölcssalátákhoz, tejberizshez is nagyon jól használható, egy kis egzotikus aromát és illatot rejt a desszertekbe.

A cikk itt még nem ért véget, a folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!

Forrás:
Depositphotos
Ajánlott cikkek