Egyéb kategória

„Ne aggódj, minden rendben lesz!” – 3 tipp, amely tényleg segít

„Ne aggódj, minden rendben lesz! Vegyél egy nagy levegőt. Most fújd ki. Csináld meg néhányszor. Ugye, hogy jobb?” És tényleg az! Vannak olyan mondatok, amelyek biztonságot adnak, amelyek optimistábbá tesznek. A legnehezebb helyzetben is érdemes keresni egy pillanatnyi megnyugvást. Ebben segíthetnek a következő tippek.

vous - 2017.12.27.
„Ne aggódj, minden rendben lesz!” – 3 tipp, amely tényleg segít

Apu miatt a békéscsabai repülőtéren töltöttem a fél gyerekkoromat. Ő imádja a mai napig az ejtőernyőzést, nálunk a családi élet hétvégén a reptéren zajlott. Volt friss levegő, mindenki vigyázott ránk, megtanultuk elfoglalni magunkat akkor is, ha éppen nem történt semmi. És még egy nagyon fontos dolgot is megtanultunk: az időjárás miatt soha nem érdemes bosszankodni. (Nem lehet olyan időben ejtőernyőzni, amikor az időjárás nem megfelelő, például túl erős a szél, túlságosan esik az eső – a szerző.)

Talán ezzel is összekapcsolható az az életbölcsesség, amelyet nemrég hallottam:

Örülni kell, hogy esik az eső, mert ha nem örülünk neki, akkor is esni fog.

Lehet, hogy örülni éppen nem kell, de bosszankodni sem érdemes rajta. Egyszerűen tudomásul kell venni, hogy az életben vannak olyan körülmények, amelyeken nem tudunk változtatni. Ilyenkor viszont nekünk érdemes kihozni az adott helyzetből a legtöbbet. Ha ugyanis a körülményeken bosszankodunk, egyrészt rengeteg energiánk megy rá erre, másrészt nem látjuk meg az esetleges lehetőségeket. (Ki kell dühöngeni magunkat, ez világos, de hosszasan pörögni valamin nem érdemes.)

Úgy még soha nem volt, hogy ne lett volna valahogyan – mondta valamikor érettségi előtt a matektanárunk. Nem mondom, hogy megnyugtatott, hiszen én abban reménykedtem, hogy valahogy csak összekaparom azt a minimális pontszámot, amely megment a bukástól. Abban viszont – utólag belátva a dolgot – igaza volt, hogy egy érettségi nem a világ vége. Ha nem sikerül, még mindig lehet javítani. Ez nem azt jelenti, hogy fel kell tenni a rózsaszín szemüveget, és vakon bízni a jövőben, hanem egyszerűen meg kell próbálni, meg kell csinálni.

Forrás:
Vous, Depositphotos

Nem egyszer, nem kétszer, hanem annyiszor, amennyi energiánk van.

Miért jobb hozzáállás, ha félig tele a pohár?

A szakemberek szerint a reális optimizmus (nem egyenlő a hurráoptimizmussal) segít abban, hogy felismerjük az értékeinket. Hogy elismerjük azt, mi vagyunk azok, akik az erőfeszítéseik árán megteremtik a lehetőséget. A pesszimisták az elért eredményeket ezzel szemben sokszor a szerencsének vagy a véletlennek tulajdonítják, nem pedig az erejüknek vagy a tehetségüknek. Ha pedig valami nem sikerül, akkor a pesszimisták gyakran érzik úgy, hogy nem alkalmasak valamire, a szívükre veszik a dolgokat. Az optimisták viszont úgy értékelik a dolgot, hogy most valami nem jött össze, majd legközelebb.

Ma már a szakemberek arra jutottak, hogy az optimizmusra és pesszimizmusra is szükségünk van ahhoz, hogy felkészültek legyünk. Viszont csak az egyik vagy csak a másik irányban sem érdemes elbillenni. Mint nagyon sok mindenben, itt is az arany középút lehet az egyik legjobb megoldás.

Na, de mi van akkor, ha valaki inkább pesszimista? Ahogyan valószínűleg már bennetek is, úgy bennem is felmerült, hogy akinél félig üres a pohár, az sosem látja majd másképp a dolgokat. Mégis, hogyan lesz a pohár egyszer csal félig tele?

aldozatpszichologia-pszichologus-trauma-bantalmazas-zsely-anna

Hogyan tovább munka nélkül? – Dolgozd fel és lépj tovább!

Kirúgtak a munkahelyetekről? Derült égből villámcsapás volt vagy számítottatok rá? Mindegy is, hisz elvesztettétek a biztos állásotok és talán még fogalmatok sincs, hogyan tovább. A VOUS viselkedéselemzője, Michaletzky Luca segít nektek, hogy könnyebben menjen az újrakezdés.

Olvassátok el a folytatást ide kattintva!

Az optimizmus és a pozitív gondolkodás azonban tanulható dolog. Erre itt van néhány módszer.

1. Kérdezz! Felelek – reggel és este

Érdemes minden reggel és este elvégezni a feladatokat, azaz megválaszolni a kérdéseket, akkor is, ha úgy érzitek, semmi értelme.

Reggeli kérdések:

  • Mitől vagyok boldog?
  • Mire vagyok büszke?
  • Milyen jó történik ma velem?

Esti kérdések:

  • Milyen szép dolgot láttam ma?
  • Mi sikerült ma a legjobban?
  • Ki az / mi az, aki ma igazán feltöltött?

2. #szabadságszerda

Nem mindig és nem is mindenki teheti meg, de ha viszonylag szabadon gazdálkodhattok a szabadságotokkal, érdemes úgy csinálni, hogy 2018-ban néhány szerdát is ki tudjatok venni. A szerda a hét (egyik) legnehezebb napja, ha ilyenkor beiktattok egy nap szabit, és csak olyan dolgokat csináltok, amit szerettek, sokkal jobban fogjátok érezni magatokat.

3. Kerüljétek a túlzott összehasonlítást

Bár arról már volt szó a VOUS-n, mennyire nem egyszerű mások életét figyelmen kívül hagyni, és mennyire nem is érdemes, de túlzottan rápörögni sem kell a témára. Lehet, hogy valaki előttetek jár a ranglétrán vagy már megtalálta élete szerelmét, de sosem tudhatjátok, mi van a háttérben, milyen áldozatokat kellett hoznia mindezért.

Foglalkozzatok inkább azzal, ti hogyan érzitek magatokat. Ti mennyire fejlődtök. Nektek hogyan lesz meg a lehetőségetek arra, hogy elérjétek azt, amit igazán szeretnétek.

Meseterápia

„Segített elfogadni magamat” – Merjetek beszélni a problémákról egy pszichológussal!

„Minden nő szeretne az esztétikumra törekedni. Testünk szépsége mégis a lelkünk épségével kezdődik” – kezdi cikkét Éva, aki a VOUS vendégszerzői felhívására küldte be írását. A következő sorokban Kővári Éva történetét olvashatjátok.

A cikket ide kattintva >>> olvashatjátok tovább.

Ajánlott cikkek