Egyéb kategória

Tényleg csak lencsét ehetünk? – Újévi babonák, amiket ismernetek kell

Igen, tudjuk, a babonák bizony csak babonák, de tegyétek a kezeteket a szívetekre: ti még soha nem kopogtatok le előre egy jó, de még bizonytalan hírt? Soha nem fogtátok meg a gombotokat, ha kéményseprőt láttatok, és soha nem aggódtatok, ha péntek épp tizenharmadikára esett? Na ugye! Az év első napján mi mást is gyűjthettünk volna össze nektek, ha nem az újévi babonákat – amiket ha nem is tartotok be, de jó, ha ismertek, legfőképp mert viccesek és ötletesek!

vous - 2021.12.31.
Tényleg csak lencsét ehetünk? – Újévi babonák, amiket ismernetek kell

Disznót és lencsét az asztalra!

A legtöbb újévi babona talán az étkezéshez köthető – hisz mit csinál az ember az ünnepekkor, ha nem eszik és eszik és eszik? Úgy tartják, a legjobb, ha január elsején a disznóhúsra tesszük a voksunkat, a disznó ugyanis kitúrja, utat biztosít a szerencsének. Ezzel szemben a szárnyasokat és a halakat érdemes mellőzni, mert míg az egyik kikaparja, elszalad a szerencsével, addig a másik elúszik vele. 

Jó, ha a hús mellé kerül lencse, bab vagy bármilyen más apró szemes étel is, ezek ugyanis a pénzt szimbolizálva jólétet hoznak az új évre. De nem árt, ha feltankolunk édességből is, ami megédesíti az újévet! 

Kezdjük az évet korai keléssel!

Ki korán kel, aranyat lel  – a hiedelmek szerint hatványozottan igaz ez az év első napjára! De a beágyazás szigorúan tilos: hiszen aki bevetett fekhelyet lát az év első napján, annak egész évben értintetlen marad az „ágya” – értitek. 

A szemét a kukában, az olló a fiókban marad!

Ha már a beágyazásnál, rendrakásnál tartunk: nem tanácsos kivinni a szemetet a házból, ha mégis így tesztek, a szerencséteknek is búcsút mondtok. Ugyanúgy, ha ollót használtok, vagy valamit kettévágtok – legfőképp a szerencséteket vágjátok el. 

Semmi ne álljon üresen!

Úgy tartják, nem szerencsés, ha január elsején az otthon található szekrények, polcok, pénztárcák és zsebek üresek – ezek ugyanis mind-mind szegénységet jeleznek a következő évre. 

Férfiak előre!

Ahogy nem mindegy, mi az újévi étel, úgy az év első látogatójának neme sem elhanyagolható. A hiedelmek szerint ha női vendégünk érkezik elsőként, bánatra és szomorúságra lehet számítani, ezzel szemben, ha egy férfinak nyitunk elsőként ajtót, szerencse és boldogság áll a házhoz. 

És a legfontosabb: szeressétek egymást!  

Amivel az év első napját töltitek, úgy fogjátok tölteni a hátralévő 364 napot is. Figyeljetek oda arra, hogy kerüljétek a konfliktusokat, veszekedéseket, ehelyett csináljátok azt, amit igazán szerettek. Okozzatok magatoknak és egymásnak boldog pillanatokat, hogy az év hátralévő része is igazán boldog legyen!

újév

Új év, új én? Tippek, hogy az újévi fogadalmakat ne csak megtenni, hanem betartani is könnyű legyen

A szilveszter nemcsak a hajnalig tartó bulizásról szól, hanem az ünnepélyes fogadalomtételről is. Arról mindenkinek megvan a maga elképzelése, hogy hogyan szeretne jobb emberré válni a következő, azt viszont csak kevesen tudják, hogy mi a sikeres fogadalomtétel titka. Szerencsére itt vagyunk nektek, és eláruljuk, hogy válhat az Új év, új én! mantra valósággá. A cikk folytatását ITT találjátok.

Ajánlott cikkek