Egyéb kategória

Íme, a leghasznosabb újévi fogadalom!

Az új esztendőt mindannyian lelkes fogadalmakkal köszöntjük: divatos fogyókúráról, rendszeres sportról, kevesebb költekezésről és több olvasásról álmodozunk, az elhatározások azonban hamar a feledés homályába vesznek. Ha csak egyet tartanánk meg az ígéretek közül, az legyen saját egészségünk megőrzése, az eddig halogatott legfontosabb szűrővizsgálatok beiktatása. Kezdjük az évet felelősségteljesen, foglaljunk időpontot az alábbi, 1-2 évente elvégzendő vizsgálatokra!

vous - 2018.01.21.
Íme, a leghasznosabb újévi fogadalom!

A szűrővizsgálatokat a magyar lakosság nagy része hajlamos elodázni, az egészségünkkel általában már csak akkor foglalkozunk, amikor megtörtént a baj. Pedig a daganatos betegségek nagy része időben felismerve gyógyítható, ezért elengedhetetlen, hogy rendszeresen részt vegyünk az alábbi vizsgálatokon.

Nők számára évente javasolt a méhnyakrákszűrés elvégzése. 

A méhnyakrák a nőket érintő második leggyakrabban előforduló rosszindulatú betegség. Annak ellenére, hogy korai stádiumban is jól felismerhető, és megfelelő kezeléssel gyógyítható, a citológiai vizsgálat elhanyagolása miatt még mindig évi 500 haláleset okozója. 

A szűrés mellett kérjünk nőgyógyászunktól emlő ultrahang vizsgálatot is, 40 éves kor felett pedig 1-2 évente mammográfia is szükséges az emlőrák ellenőrzésére” – figyelmeztet Dr. Horváth Rita, a Czeizel Intézet nőgyógyász szakorvosa. A férfiaknak családalapítás előtt legalább egyszer, 50 év felett pedig évi egy alkalommal érdemes urológushoz fordulniuk a hererák és a prosztatadaganat kiszűrése miatt.

A tüdőgümőkór és a tüdőrák megelőzése érdekében ne feledkezzünk meg az évente ajánlott mellkas röntgenvizsgálatról. A hasi –és kismedence ultrahang mellett elvégzett éves laborvizsgálat vér- és vizeletminta alapján ad képet belső szerveink állapotáról. A cukorbetegség és húgyúti fertőzések mellett veséink egészségéről is információt kaphatunk. 

Forrás:
Unsplash

Mivel a vesék funkciójának romlása “némán”, tünetmentesen zajlik, ezért nagyon fontos a rendszeresen, évente történő laborvizsgálat.

Ezzel még a tünetek kialakulása előtt kiszűrhető a vesebetegség” – mondja Dr. Bíró Kinga, a Czeizel Intézet nephrológus szakorvosa.

A szív-és érrendszeri betegségek felderítésére 40 év felett tanácsos az évi kardiológiai kivizsgálás, de háziorvosunktól fiatalabb korban, panasz nélkül is érdemes EKG-vizsgálatot kérni. A melanoma kialakulásának megakadályozásához minden télen vagy tavasszal keressünk fel bőrgyógyászt: évről évre egyre több ember szenved bőrrákban, pedig az időben felállított diagnózissal a káros sejtek könnyen eltávolíthatók.

vérvétel

Véresen komolytalanul a vérvételről – Mit jelentenek a latin szavak a laborleleten?

Ha láttatok már laborleletet, akkor biztosan ismerős az érzés, hogy csak nézitek a papírt, amin betűk és számok halmaza van, több, de remélhetőleg kevesebb csillaggal. A szavak és értékek egyszerű kiolvasása is olykor gondot okozhat, és a végén már arra is kitörő örömmel tudtok reagálni, ha a neveteket megtaláltátok ott fent, a bal fölső sarokban. A cikk ITT folytatódik!

Ajánlott cikkek