haute couture 2018

Gyönyörűek a 2018-as haute couture ruhák, de tudjátok, mi inspirálta őket?

A VOUS szerkesztőségében rajongunk a haute couture-ért, a magasszabászatért, azért a divatért, amelyben egyszerre van jelen a művészet, a művész érzékenysége, a mindenkori társadalom lenyomata, a múlt, a jelen és a jövő. A haute couture bemutatókat nem az utcára tervezték, de lehet, hogy pont az utca ihlette őket. Sorra vettük a kedvenc 2018-as tavasz-nyári kollekcióinkat, mert kíváncsiak voltunk, mire gondolt a művész.

Vannak, akik szerint a műelemzésnek nem arról kell szólnia, hogy a művész mire gondolt, a mű önmagában is megállja a helyét. Más iskolák szerint ahhoz, hogy megértsük a művészetet, szükségünk van az alkotóra, a történelmi korra, a kontextusra is. A haute couture a szemünkben művészet, még akkor is, ha csak ruhákról van szó. Olyan darabok ezek, amelyek egytől egyig kézzel készültek, őrzik a múlt hagyományait, de több közülük már a jövőt vetíti elénk, amikor a fenntarthatóság elve szerint készült darabokat, a különleges high tech anyagokból készült modelleket állít a kifutóra.

A haute couture szabályairól ebben a korábbi cikkünkben már írtunk, de a következő videók valószínűleg mindent elmesél majd, amit erről a műfajról tudni szeretnétek. Most üljetek le, helyezkedjetek el kényelmesen, mert a következő néhány percben biztosan nem tudjátok majd levenni a szemeteket a kijelzőről.

Objektum doboz
Objektum doboz

Következzenek a kedvenc kollekcióink és inspirálóik

Valentino

„A divatházat jelenleg Pierpaolo Piccioli vezeti, aki 26 év után végre a saját útját járhatja. A divatipar egyik legsikeresebb tervezőpárosa voltak Maria Grazia Chiurival együtt. Belegondoltatok, milyen lehet az, amikor Robin egyszer csak Batman nélkül marad, vagy Watsonnak kell ugyanazt hoznia, mint amikor Scherlockkal együtt dolgoztak? Piccioli azonban erre azt mondja, hogy John Lennon is a Beatles tagja volt, mégsem velük együtt írta meg az Imagine-t. John Lennonnak ehhez a szólókarrier kellett” – írtuk ebben a cikkben 2017 februárjában.

Úgy tűnik, Pierpaolo Piccioli végérvényesen is felnőtt a feladathoz. A Valentino olyan haute couture kollekcióval jelent meg, amellyel egyszerűen nem tudunk betelni. Egyszerre nyúl vissza az 1940-es és 1950-es évek világába, ugyanakkor nagyon friss, modern és mai. Ihletőik Martin Munkacsi és Horst P. Horst hihetetlen magazinfotói, a szupermodell, Dovima is lehetnének.

Objektum doboz
Objektum doboz
Objektum doboz

És az inspirációk, szerintünk:

Objektum doboz
Objektum doboz
Objektum doboz

Elie Saab

A libanoni divattervező sokat tesz azért, hogy az is megszeresse a haute couture-t, akinek amúgy nem sok köze van a divathoz. Romantikus tündérkosztümjeit ezek közül is felismernénk, ugyanakkor minden kollekciója valahogy más egy kicsit, mint a korábbiak. A 2018-as tavaszi-nyári kollekciónál az 1920-as évekig nyúlt vissza, akár Josephine Baker, 2018 ikonja is viselhette volna a következő darabokat.

Objektum doboz
Objektum doboz
Objektum doboz

És az inspirációk:

Objektum doboz
Objektum doboz
Objektum doboz

Chanel

Karl Lagerfeldnek már nem kell elmesélnie semmit, azt sem, hogy mi ihlette a legújabb Chanel-kollekció megalkotásánál. A tervező lehet, hogy észben sem tudja tartani, mikor mi ihlette meg, hiszen évente csak a Chanelnek hat kollekciót tervez, emellett ott van a Fendi és a saját nevén futó márka is. Őrület! Mi segítünk, kedves Karl: szerintünk teljesen egyértelmű, hogy sütemények ihlettek.

Objektum doboz
Objektum doboz
Objektum doboz

És az inspirációk, szerintünk:

Objektum doboz
Objektum doboz
Objektum doboz
grammy

Sziasztok, elmentünk a Grammyre! – Így fest egy csapat újságíró a vörös szőnyegen

A Grammy az év egyik legnagyobb pretízzsel bíró díjátadója, a zeneipar Oscarja. Tavaly úgy döntöttünk, hagyományt varázsolunk a tavalyi mókából, amikor is az Oscar vörös szőnyegére repültünk. Fotósunknak, Molnár Ancsának hála az 59. Grammy-díj-átadón is ott voltunk, nem is akármilyen ruhákban! A cikkért kattintsatok ide!