Egyéb kategória

Félre a spirituális kamuval – ezek a self-help könyvek tényleg segítenek!

Self-help könyvet találni spirituális felhang nélkül olyan, mint tűt keresni a szénakazalban – ha ti sem érzitek magatokénak a spiritualitás világát, akkor ezeket az önsegítő köteteket olvassátok el a tisztán praktikus, ráadásul frappáns tanácsokért!

vous - 2018.02.03.
Félre a spirituális kamuval – ezek a self-help könyvek tényleg segítenek!

Világéletemben borzasztó távol állt tőlem a spiritualitás és az ezzel operáló segédkönyvek, de a húszas éveim közepéhez érkezve nekem is el kellett ismernem, hogy elég jól jönne, ha valaki tudna egy kis iránymutatást adni, hogyan lehetnék a legjobb önmagam mind mentálisan, mind a munkámban. Az úgynevezett self-help könyvektől viszont menekültem, mint a tűztől, mert

fejben összekötöttem őket azzal, hogy majd minden reggelre húsz perces meditációt, gyógyteákat, a belső istennőm megkeresését ajánlgatják majd, vagy azt, hogy bízzak az univerzumban, az majd elrendez mindent.

Szerencsére teljesen véletlenül rátaláltam egy olyan kötetre, ami egyiket sem teszi, viszont cserében legalább nagyon vicces, és tényleg segít egy kicsit átlendülni a lelki korlátainkon – innen pedig már nem is volt megállás, már csak azért is kikerestem a spirituális maszlag közül azokat a könyveket, amelyek számomra tényleg segítenek. Ezek közül gyűjtöttem össze néhányat, hátha nektek is jól jön néhány gyakorlati tanács!

Richard Wiseman: Kapd össze magad!

A könyv alapvető felütése az, hogy valójában a viselkedésünk okozza az érzelmi állapotunkat, és nem pont fordítva: ezért legelőször a viselkedésünket kell megváltoztatni ahhoz, hogy máshogy érezzük magunkat (magyarán, kicsit jobban, hiszen ha már self-help könyvhöz nyúlunk, valószínűleg valamin változtatni akarunk). Minden egyes gyakorlat tudományosan alátámasztott, ráadásul humorral fűszerezett, így engem kilóra megvett. Aki jobban bírja a gyakorlatias tippeket, mint a spirituális javaslatokat, mindenképp lapozzon bele ebbe a könyvbe.

Chris Baréz-Brown: Most élj!

A mindfullness, azaz a jelenben való tudatos létezés most amúgy is slágertéma, és annak ellenére, hogy ilyen jól hangzó, a spiritualitásra hajazó neve van, azoknak is hasznos lehet, akik nem csípik az ilyeneket, de egyszerűen képtelenek megszabadulni a múltjuk problémáitól, vagy folyton a jövőért aggódnak. Ez a könyv ügyesen visszarántja az embert a jelenbe, és segít abban, hogy tényleg most éljük az életünket – nekem ez nagyon nehezemre esik,

mivel aggódó típus vagyok, így ez a kötet nagyon sokat segített abban, hogy élvezzem is, amit csinálok, ne csak azon agyaljak, mit csináljak legközelebb.

Forrás:
Unsplash

Elizabeth Gilbert: Big Magic – Kreatív élet, félelem nélkül!

Ez a könyv kakukktojás a listában, hiszen még csak most olvasom, és az is előfordulhat, hogy a végére megutálom – de most még kifejezetten tetszik, mert olyan, mintha tanmesék sorozatán keresztül érthetnénk meg, mi minden gátolja a kreativitásunkat. Ráadásul, valószínűleg senkit nem lep meg, hogy Gilbert nagyon jól ír, így csak szimpla olvasói élményként is nagyon jó tapasztalat a könyv.

A kakukktojás – Emily St. John Mandel: A tizenegyes állomás

Ez a könyv egyáltalán nem self-help könyv, hanem egy igazán izgalmas regény, gyakorlatilag letehetetlen, én három nap alatt végeztem vele. Azért sorolom mégis ide, mert nagyon elgondolkoztatott azzal kapcsolatban, hogy mennyi mindent veszünk egyértelműnek magunk körül, amit akár egy pillanat alatt el is veszíthetünk. A sztori dióhéjban arról szól, hogy egy gyilkos vírus kiírtja az emberiség jó részét, a túlélők pedig visszakerülnek az áram, vízszolgáltatás és járműközlekedés nélküli világba. Ahogy a főhősök nosztalgiáznak arról, milyen volt egy szobába belépni, és egy kattintással világosságot csiholni, az ember átgondolja, mennyire szerencsés is, hogy egy ilyen technológiailag fejlett világban él.

Mindenkinek csak ajánlani tudom, nagyon elgondolkoztat, ráadásul úgy, hogy olvasási élménynek is kifejezetten zseniális – nem véletlenül nyilatkozta George R. R. Martin, hogy az elmúlt évek egyik legjobb kötete! Ő már csak tudja…

600

Virágzik a self-help biznisz – de vajon mi nyerünk vele, vagy rajtunk nyerészkednek?

Virágzik a self-help biznisz, önsegítő blogok, könyvek, videók, podcastok, idézetek, fotók terjednek a neten mindenhol, amelyek segítségével egy karnyújtásnyira kerülhet az áhított siker, egészség, boldogság. Teljesen mindegy, hogy milyen világnézethez, valláshoz, kultúrához kötődtök, egészen biztosan találtok magatoknak forrást, amely enyhíti szomjatokat a tudatos emberré válás útján. De vajon hogyan választhatjuk el az ocsút a búzától, hogyan ismerhetjük fel, ki a hiteles segítő? Nos, nézzük, ki nem az!

Ajánlott cikkek