Apple pie amerikai almás pite

Apple pie 2018-as verzió: álomfinom karamellizált almás pite

Mennyei finomság az apple pie, ami bátran kiérdemli az almatorta nevet is. Az alapja omlós tészta, a tölteléke sűrű, cukros-vajas sziruppal sülő alma, egészen más jellegű, mint a mi hagyományos almás piténk. Egyáltalán nem bonyolult, annak ellenére sem, hogy mutatós és ünnepi desszertnek is ideális.

Almás pite – vagyis apple pie – nélkül nincs ünnep Amerikában, ami teljességgel érthető, mert a klasszikusan ráccsal készülő omlós tésztájú sütemény zseniálisan finom. Az alma nagyobb darabokra kockázva kerül bele nyersen, és sülés közben karamellizálódik olyan krémesre és omlósra, hogy szinte szétolvad a szájban.

Ezt a karamellizálódást pedig egy trükkös szirupnak köszönheti, amivel sülés előtt kell meglocsolni az összeállított süteményt

– ehhez egy kis vajat, BARNA cukrot, étkezési keményítőt és egy kis vizet kell összeforralni, ami persze ízesíthető egy kis fahéjjal, vaníliával, más fűszerrel is. Ez a szósz lecsorog az almakockákon, bevonja öket, és ettől lesz olyan jó szaftos, szirupos, ellenállhatatlanul finom.

almaspite01

Lépésről lépésre: az elronthatatlan almás pite titka

Az almás pite az a sütemény, amire szinte minden nemzetnek megvan a maga válasza és variációja, és lehetetlen olyat találni, ami ne lenne finom. Mi most a békebeli, nagymamafélét készítjük, de mutatunk néhány változatot is.

A cikk ITT folytatódik.

A tésztába most egy kis darált mandula is került, ez nemcsak ízében gazdagítja, de omlósabbá is teszi a tésztát, ennek hiányában nyugodtan használható dió vagy mogyoró is, ezek is tökéletesen passzolnak az almához, de ha esetleg teljesen elhagynánk, akkor emeljük meg kissé a liszt mennyiségét, hogy jól gyúrható tészta legyen a végeredmény.

A cikk itt még nem ért véget, a folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!

Forrás:
Depositphotos