Egyéb kategória

3 ok, amiért a mentális egészségünk legalább annyira fontos, mint a fizikai

Ha valamink kificamodik, eltörik, vérzik vagy fáj, orvoshoz fordulunk. De nem tesszük ugyanezt, ha szorongunk, pánikrohamunk van, és folyton idegeskedünk – mert azt hisszük, hogy ezek nem olyan dolgok, amelyeket gyógyítanunk kellene. Szerencsére egyre többet beszélünk a mentális egészségről, de még mindig nincs egy szinten a fizikai egészségünkkel, pedig a kettő nem létezik egymás nélkül, és egyik legalább annyira fontos, mint a másik. Mondjuk is, hogy miért.

vous - 2018.02.25.
3 ok, amiért a mentális egészségünk legalább annyira fontos, mint a fizikai

1. Alvás

Az alvás mind a fizikai, mind a mentális egészségünk számára nagyon fontos. Mindenkinek más mennyiségű alvás a megfelelő, egyénenként változik, hogy elég-e 6 óra pihenés, vagy 8 óra alatt megmozdulni sem tudunk egész nap. De ha a saját szintünk alá kerülünk, fizikailag és mentálisan is kimerültek leszünk, nem tudjuk a maximumot adni, és képtelenek vagyunk bármire odafigyelni. Nem lesz elég energiánk, és a koncentrációs készségünk is a béka feneke alá süllyed.

Forrás:
unsplash.com

2. Stressz

A túlzott stressz nem csak a lelkünkre, a testünkre is hatással van – újabb bizonyíték, hogy a mentális és fizikai egészségünk szorosan összefügg egymással. Amíg mentálisan szorongást, pánikrohamokat, hosszú távon depressziót és kiégést is okozhat a megnövekedett stressz-szint, addig a fizikai következményei gyakorlatilag beláthatatlanok:

okozhat hízást, magas vérnyomást, szív- és érrendszeri betegségeket, gyomorbántalmakat, és még számos, nem túl kellemes testi problémát.

3. Energia

A testünk energiaszintjének változását tekintve ok-okozati összefüggés lehet a testi és a mentális egészségünk között – mindkét oldalról. Ha fáradtak vagyunk, és mint fent említettük, kialvatlanok, akkor a mentális egészségünk sem lesz az igazi. De ha depressziótól, szorongástól vagy kiégéstől szenvedünk, úgy érezhetjük, hogy ezek a rendellenességek kiszívják belőlünk az életerőt, és fizikailag is rosszul érezzük magunkat. A kettő nem választható el egymástól: nagyon ritkán látni olyan kialvatlan és energiahiányos embert, aki boldog és kiegyensúlyozott, és ritkán látni olyan gyenge, depressziós embert, aki kicsattan az energiától. Az összefüggés itt is egyértelmű.

Ajánlott cikkek