Egyéb kategória

Megvan a siker titka? Így tanuljunk hatékonyabban a tudomány szerint

Az, ha nem hagyjuk abba a tanulást életünk során, rengeteg előnnyel járhat: azon túl, hogy folyamatosan új ismereteket szerezhetünk, agyunk kognitív romlását is lelassíthatjuk, és ezzel akár az olyan betegségek kialakulását is megelőzhetjük, mint az Alzheimer-kór. Azonban ahogy öregszünk, egyre nehezebben megy a tanulás – a tudomány viszont tudja, hogyan kell hatékonyabban megjegyezni a dolgokat! Íme néhány tipp arra az esetre, ha belehúznánk kicsit a tanulásba!

vous - 2018.02.25.
Megvan a siker titka? Így tanuljunk hatékonyabban a tudomány szerint

Tanuljunk lefekvés előtt

Mindenki a nap másik időszakában aktívabb, ezért máskor is ideális tanulnia – de az mindenkire vonatkozik, hogy akkor jegyezzük meg a legjobban a dolgokat, ha utána van lehetőségünk pihenni. A tudomány passzív pihenést ajánl, mert ilyenkor az a lényeg, hogy minél kevesebb inger érjen bennünket. Ha ugyanis rögtön más ingerek is érnek bennünket, akkor azok felülírhatják azokat az idegpályákat, amelyek az emlék kialakulásánál aktívak voltak – így kevésbé marad meg az, amit szeretnénk megjegyezni.

Éppen ezért elalvás előtt érdemes egy kicsit legalább tanulnunk, hiszen alvás közben gyakorlatilag „beépül” az információ az agyunkba, és utána sokkal könnyebb visszaidéznünk.

A cikket a Ridikül oldalán olvashatjátok tovább, a folytatásért kattintsatok ide

Forrás:
Unsplash
Ajánlott cikkek