Egyéb kategória

Így kezdjétek a tavaszt kívül, belül is megújulva!

Bár az időjárás nem ért egyet, azért lassan már tényleg tavasz van, a naptár szerint legalább is biztosan. A tavasszal pedig együtt jár a tavaszi nagytakarítás is, mind a lakásban, mind az életünkben. Ezzel az öt egyszerű tippel sokkal összeszedettebben indulhattok neki a következő hónapokkal – elég naponta egyet-egyet beépíteni az életetekbe, és máris látjátok majd a pozitív hatásokat!

vous - 2018.03.04.
Így kezdjétek a tavaszt kívül, belül is megújulva!

1. tipp: takarítás!

Persze, mivel is kezdhetném, ha nem a takarítással – én is legalább annyira gyűlölöm, mint bárki, de a koszos, limlomos lakásban egyszerűen soha nem érzi magát annyira produktívnak és összeszedettnek az ember, mint akkor, ha tiszta a környezete. Bár én például alapvetően gyűjtögető típus vagyok (a barátom nagy bánatára), azt vettem észre, hogy a minimalizmus eszméjében igenis van valami, és minél kevesebb felesleges csetresszel veszem körbe magamat, annál kiegyensúlyozottabb vagyok.

Ha nincs szívetek kidobni az emlékeket, dobozoljátok el őket – én is ezt tettem, és így nincsenek szem előtt, de meg sem kellett válnom tőlük.

2. tipp: a határidőnapló

Ha ti is olyanok vagytok, mint én, és nehezetekre esik koordinálni az életetek különböző részeit (az még megvan, hogy milyen cikket kell megírni egy nap, és talán az is, hogy a barátnőkkel találkozom este, de a bevásárlás biztos, hogy elmarad, és az orvost is elfelejtem), akkor egy határidőnapló lesz innentől a legjobb barátotok. Szép nagyot vegyetek, ahol együtt tudtok gyűjteni mindent, és az összes teendőtök szem előtt lesz, napra, hétre, hónapra lebontva. Így sokkal könnyebb gazdálkodni az időtökkel is.

Forrás:
pexels.com

3. tipp: reggeli rituálé

Nem véletlen, hogy úton-útfélen azt halljuk, hogy a sikeres embereknek teljesen szabott reggeli rituáléjuk van, amitől nagyon ritkán térnek el. Ennek a fontosságára akkor jöttem rá, amikor elkezdtem egy órával korábban felkelni a barátommal, és teljesen véletlenül kialakítottam egy olyan rutint, ami azóta is velem van, még akkor is, ha egyébként nyugodtan aludhatnék tovább, és semmi dolgom nincsen aznap. Persze nem kell egy nagyon fix, kőbe vésett dologra gondolni: elég, ha a fő paraméterei egyeznek a reggeleteknek. Nekem ez a pontos kelés, a legalább fél liter citromos víz, aztán reggeli, majd válaszolás az e-mailekre. Ha szép az idő, belefér egy futás, ha pedig nincs dolgom, egy jó crossfit óra is.

A lényeg az, hogy minden reggel nagyjából ugyanolyan, jól bejáratott rituálé alapján kezdődjön, mert így van időtök a nap többi részére figyelni.

4. tipp: főzés

Ha olyan típusok vagytok, akik szeretnek minden nap máshol ebédelni, és meg is engedhetik maguknak, akkor ez a tipp nem nektek szól. Ha viszont szeretnétek egy kis pénzt félretenni, időt spórolni, és egészségesen étkezni, akkor melegen ajánlom a vasárnapi (vagy hétközbeni, kinek mikor van ideje) főzést, méghozzá nagyobb adagban. A dobozolás borzasztóan meg tudja könnyíteni az ember életét, már csak azért is, mert a segítségével nem kell minden nap azon törni a fejünket, hogy mit ebédeljünk és vacsorázzunk. Rengeteg időt is spórolhatunk vele, hiszen nem kell minden nap főzőcskézni, vagy nem kell több ezer forintot kiadni előre elkészített ételekre, amelyekről nem is tudjuk, hogy mit tartalmaznak pontosan.

5. tipp: pihenés

Sokszor túlhajszoljuk magunkat, és még akkor se tudjuk kipihenni magunkat, ha lenne rá lehetőségünk. 2018-ra elfelejtettük, hogyan kell kikapcsolni, és egy kicsit eltávolodni a teendőinktől. Éppen ezért egy kiegyensúlyozott élethez nagyon fontos, hogy újra elsajátítsátok ezt az egyébként elég kellemes skillt: pihenjetek úgy, ahogyan tényleg szeretnétek! Nekem például nem kikapcsolódás az, ha tévét nézek, szeretem az időmet olyannal tölteni, ami hasznos is. De ismerek pár olyan embert, akinek ez a teljesen passzív kikapcsolódás kell ahhoz, hogy feltöltődjön teljesen. Ne hagyjátok, hogy más mondja meg, hogyan kell kikapcsolnotok: találjátok meg azt az időtöltést, amitől tényleg kipihentnek és nyugodtnak érzitek magatokat, és ezt tegyétek a szabadidőtökben!

Ajánlott cikkek