Egyéb kategória

Készüljünk a tavaszra: így pótoljátok a D-vitamint

Bár úgy egészében nem is volt olyan vészesen hideg a tél, azért most már nagyon hosszú, és vége lehetne. A borongós, hosszú, fénytelen napok nem igazán alkalmasak arra, hogy sok időt töltsünk a szabadban, úgyhogy egyre jobban vágyjuk, áhítjuk a napfényt. Ezt minden bizonnyal a szervezetünk tudatalattija is javasolja, támogatja, hiszen napsütéses időben akár fél órányi szabadban eltöltött idő is elég lehet, hogy jobban érezzük magunkat. 

vous - 2021.03.05.
Készüljünk a tavaszra: így pótoljátok a D-vitamint

Napi harminc perc napsütés ugyanis biztosíthatja a napi D-vitamin szükségletünket. Korábban a hazai egészségügyi szakmai protokoll csupán a kisgyermekek 3 éves koráig javasolta a D-vitamin pótlását, a csontok erősödése érdekében, a kalcium felszívódása miatt. Általánosan elfogadott tény volt, hogy utána már a kiegyensúlyozott táplálkozás és a napfény is elegendő lehet az immunrendszer megerősítéséhez. 

Nemrégiben azonban lezajlott egy átfogó magyarországi kutatás, mely kimutatta, hogy tél végére

a magyar lakosság minden ötödik tagjánál súlyos D-vitaminhiány mutatható ki, így a lakosság 94%-a D-vitamin pótlásra szorul.

lazac-zoldborsopurevel1

Egészségre fel! – Természetes D-vitamin-pótlás télen

Rengeteg tudományos hír, kutatás szól arról, hogy a D-vitamin-hiány akut probléma a magyar lakosság körében is. Miért érdemes pótolni, mit okoz a hiánya, és mit együnk, hogy megelőzzük a téli D-vitamin-hiány kialakulását?

Ennek következében megszületett az új ajánlás, mely szerint ősztől tavaszig minden életkorban ajánlott napi rendszerességgel D-vitamint pótolni, a hiányállapotok elkerülése érdekében.

Aktuális statisztikák mutatják, hogy a D-vitamint rendszeresen szedők körében alacsonyabb az influenzás és egyéb légúti megbetegedések száma, de az allergiás ekcéma és asztma kialakulásának megelőzésében is fontos szerepet játszhat szedése.

A kutatás eredményei tovább is mentek: a szakemberek szerint a D-vitamin hiányának megszüntetésével az átlagéletkor is 2-3 évvel nőne, csökkenne a törések száma, mérséklődne a cukorbetegség és a rákos megbetegedések kialakulásának kockázata is és kevésbé tarolnák le az országot az influenzavírus mutánsai is. 

kerdojel

Tudtátok?

A D-vitamin zsírban oldódó vitamin, mely a szervezetünkben raktározódik, és optimális esetben magunk is elő tudjuk állítani: a napfény UVB sugarának hatására a bőrben képződött D3-vitamin jut be a szervezetbe. De szerencsére nem csupán a napsütés kénye-kedvének és az évszakok változásának vagyunk kiszolgáltatva, hanem tápanyagokkal is magunkhoz vehetünk D-3 vitamint, így a tejtermékek, a tojás, a tőkehal, a gomba és a máj rendszeres fogyasztása is segíthet a raktáraink feltöltésében.

. Ha ezeket az alapanyagokat változatosan beépítjük az étrendünkbe, a bennük lévő többi jótékony hatású nyomelem és vitamin segítségével sokat tettünk már az egészségünkért. 

Forrás: Hohes C 

Címkék: #d vitamin #napfény
Ajánlott cikkek