saját testsúlyos edzés

Súlyzókisokos – Segítünk, mikor, milyen nehéz súllyal eddzetek!

Azt már szerencsére mindenki tudja, hogy a nagy súlyoktól nem kell félnünk, nem leszünk tőlük túl izmosak, és a súlyzós edzések ugyanúgy részei a megfelelő mozgásnak, mint a kardió. Na de pontosan mekkora súlyokat használjunk a különböző edzésformákhoz? Hogyan érhetjük el, hogy fejlődjünk is, de ne szakadjunk bele a súlyzózásba? Mutatunk egy kisokost a dologhoz!

Gyakorlatok, amelyekhez könnyű súlyok kellenek

A könnyű súlyok 1–4 kilogrammig terjednek, ezek azok a kézi súlyzók, amelyeket általában a termek női részlegén találunk meg. Semmi gond nincs velük, hiszen vannak olyan edzésformák, amelyeket csak ezekkel lehet végezni. Ezeket a súlyokat akkor használjuk, ha még nagyon kezdők vagyunk, illetve ha magasabb ismétlésszámmal dolgozunk, valamint ha olyan gyakorlatokat végzünk, amelyekhez a két súlyzót a fejünk fölé kell emelni. Ilyenkor a túl nehéz súlyok ugyanis megerőltethetik a hátunkat és a derekunkat. Persze ha nagyon edzésben vagyunk, mehetünk egy kicsit feljebb, de nem érdemes túlzásba vinni.

Forrás:
istock.com

Gyakorlatok, amelyekhez közepes súlyok kellenek

Az 5–10 kilogrammos súlyok a teljes testet átmozgató gyakorlatokhoz a legmegfelelőbbek, hiszen ekkor legtöbbször lendületet is használhatunk a mozgáshoz, így nem kell teljesen a hátunk erejére támaszkodnunk. Ráadásul ezeknél a gyakorlatoknál fontos, hogy az alsótestet is legalább annyira megmozgassuk, mint a felsőt, ehhez pedig kicsit nehezebb súlyokra van szükség. Ha nagyon kezdők vagyunk, a fejünk fölé még kevésbé emelgessük a súlyzókat, és várjuk meg, amíg egy kicsit edzésbe jövünk!

A cikk itt még nem ért véget! A további tippeket keressétek ide kattintva a Ridikül oldalán! 

#nóriedz Engel Nóra

Otthon edzenétek? #nóriedz sorozatunk nektek lett kitalálva!