Egyéb kategória

Ingyenes tetoválás, amely életet menthet

Az elmúlt napokban futótűzként terjedt egy életmentő kezdeményezés híre, amelyre mi is felkaptuk a fejünket. Egy Németországban dolgozó magyar tetoválóművész, Marton István fejéből pattant ki, hogy tetoválással segítene a cukorbetegeknek. Kollégája, Zsoldos Péter pedig itthon tett közzé egy felhívást, amelyhez egyre többen csatlakoznak.

vous - 2018.03.24.
Ingyenes tetoválás, amely életet menthet

A Földön félmilliárd embert érint a cukorbetegség, Magyarországon ez a szám egymillió. Az alacsony vércukorszint veszélyeztetheti a betegek életét, ezért fontos megakadályozni a kialakulását.

Objektum doboz

Ha egy cukorbetegek vércukorszintje leesik, hirtelen elsápadhatnak, verejtékezhetnek, összefolyhat a beszédük, homályos lehet a látásuk, rosszabb esetben elvesztik az eszméletüket. Sokan összekeverik a részegség vagy a drogozás tüneteivel, emiatt előfordul, hogy a beteg nem kap megfelelő segítséget.

Objektum doboz

Innen jött az ötlet, hogy magyar művészek tetoválás formájában felvarrják az érintettek alkarjára a diabétesz feliratot, továbbá annak számát is, hogy az illető hányas típusú cukorbetegségben szenved. Így ha rosszul lesz, a mentősök azonnal tudni fogják az in­formációt. A tetoválás javasolt helye a bal csukló, mert ott mérik a pulzust.

Az akcióhoz csatlakozó tetoválóművészek szerződésben vállalják, hogy ingyen készítik el a motívumot mindenkinek, aki elmúlt 16 éves és papírral igazolni tudja, hogy cukorbeteg. Facebookon csoportot is létrehoztak, hogy könnyebb legyen a kommunikáció a betegek és a tetoválók között, akik vállalják, hogy ingyenesen elkészítik a diabéteszes tetoválást. A csoportot itt éritek el.

Objektum doboz

A jövőben pedig tervezik, hogy más betegségekben például epilepsziában vagy gyógyszerallergiában szenvedőkre is kiterjesztik a kezdeményezést.

Ajánlott cikkek