Egyéb kategória

Műanyagmentes élelmiszerbolt nyílt Hollandiában és csomagolásmentes bolt Budapesten

Az utóbbi hónapokban egyre többet hallani arról, hogy nagy baj van. Egyszer használatos műanyaggal szennyezzük a környzetetet, és ha így haladunk, bele fogunk fulladni a saját szemetünkbe. Mindenkinek ott kell változtatnia, ahol csak tud. Például nem árt odafigyelni arra, mit és hogyan vásárolunk.

vous - 2018.03.27.
Műanyagmentes élelmiszerbolt nyílt Hollandiában és csomagolásmentes bolt Budapesten

Évente körülbelül 8 millió tonna műanyagszemét kerül a tengerekbe, óceánokba. Az óceán élőlényei sokszor élelemnek nézik a műanyagokat, tévedésükbe sokszor bele is pusztulnak. A legutóbb Sir David Attenborough legendás természetfilmes mutatott rá arra, mekkora bajt okoz az ember felelőtlen viselkedése. Hatására például a Buckingham-palotából kitiltották a szívószálakat és műanyag palackokat. Kicsi lépés, de nagyon fontos. A királynő és a természetfilmes is a közfigyelem középpontjában áll, a jó példa remélhetőleg ragadóssá válik sok helyen. Legutóbb például Romániából érkezett a hír, hogy 2019. január 1-től nem hozhatnak forgalomba vékony és vastag műanyagszatyrokat, 2018. július 1-jétől pedig ezek bevitele már tilos az országba.

Mit tehettek ti?

Elemezzétek a kukátok tartalmát!

Ha ismeritek a szemeteteket, akkor fogjátok csak igazán tudni, hol érdemes változtatnotok. Érdemes végignézni, milyen szemetet halmoztok fel, hány százalékát tudnátok komposztálni, mennyi része megy a szelektívbe. Szeméttúrásra fel! Egy hétig elemezzétek a kukátok tartalmát, máris rendkívül sok mindent tanulhattok magatokról, a vásárlói szokásaitokról.

Vásároljatok okosan!

Hollandia nemrég azzal került a hírekbe, hogy műanyagmentes pop-up élelmiszerüzletet nyitottak Amszterdamban. Az az Ecoplaza LAB polcain több mint 680 olyan termék sorakozik, amelyet nem műanyagba csomagoltak. A kínálatban létezik ugyan komposztálható / lebomló műanyagba csomagolt termék is, de ezekkel mindig legyetek szkeptikusak, mert biológiailag lebomló műanyag nem létezik. A műanyag ilyenkor aprócska mikroműanyag szemcsékre esik szét, amelyek szintén károsak lehetnek a környezetre nézve.

Objektum doboz

Objektum doboz

Vásároljatok csomagolásmentesen!

Ha már vásárolnotok kell, a legjobb, ha csomagolásmentesen teszitek. A nagyobb hipermarketek és élelmiszerláncok helyett vagy mellett vásároljatok a piacokon. Mindig legyetek szemfülesek: előre jelezzétek, hogy textilzacskóba kéritek a terméket, vagy a saját dobozaitokkal érkezzetek. Üveg vagy fém tárolókat vehettek a lakberedezési boltokban, a Butlersben vagy az Ikeában is.

Budapesten évekkel ezelőtt működött egy csomagolásmentes bolt, amely sajnos bezárt. Újabb éveket kellett várni arra, hogy nyisson egy. Márciusba azonban a Westendtől nem messze találjátok a Ligeti Csomagolásmentes Boltot. Ismerkedjetek vele, és ha arra jártok kukkantsatok be hozzájuk.

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

kump edina

Elsőre bizarrul hangzik egy vödörnyi trágyagilisztával együtt élni egy városi lakásban, de nem lehetetlen

Ha most feltennétek a kérdést a barátaitoknak vagy a munkatársaitoknak, hogy ki gyűjti közülük szelektíven a hulladékot, valószínűleg a körülöttetek lévők háromnegyede jelentkezne. Ne dőljetek be nekik, sokkal kevesebben vannak, mint amennyien felemelték a kezüket. Pedig a hulladékcsökkentés nem is a szelektív hulladékgyűjtéssel kezdődik. Nem is kell nagy fejtörő, néhány egyszerű ötlettel kipróbálhatjátok a tudatosabb, szemétmentesebb életmódot.

Ajánlott cikkek