bőr

5 meglepő dolog, amiről nem is gondolnátok, hogy allergiát okozhat

Felnőttként is bármikor kialakulhat szervezetünkben egy új allergia, vagy fellángolhat egy olyan, ami eddig nem okozott tüneteket. A fitneszkarkötőtől a naptejig sok mindenre gyanakodhatunk.

Fitneszkarkötők

Mérik a pulzusunkat, mutatják az időt, az üzeneteket, hívásokat, az elégetett kalóriákat, a jobbak az alvásunkat is képesek monitorozni, és még sorolhatnánk. Igen ám, de miközben azt tudjuk, hogy bizonyos ékszerek allergiás reakciókat válthatnak ki, nem gyanakszunk a hasonló karkötőkre, órákra, pedig ugyanúgy megtalálható lehet bennük a kérdéses fém vagy allergén. A leggyakrabban a nikkel okoz panaszokat, csak Észak-Amerikában 18 millió ember szenved a nikkelallergiától. A legtöbb panasz csak órákkal vagy akár egy nappal a karkötő felvétele után jelenik meg, vörösség, viszketés, kiütések formájában.

Forrás:
Unsplash

Vörös hús

Sokak szenvednek különböző furcsa tünetektől hamburger vagy más vörös húsból készült étel elfogyasztása után. Egy bizonyos fehérjére lehetnek túlérzékenyek, s mivel egyre több ilyen esetről hallani, szakértők szorgalmazzák hogy a vöröshústesztet az alap allergiavizsgálat részévé kéne tenni. Az allergiát egyébként a Lone Star néven emlegetett kullancs csípésén keresztül kaphatjuk meg, ez hazánkban nem olyan gyakori fajta, mint például az Egyesült Államokban. A tünetek a bőrön és az emésztőrendszerben is jelentkezhetnek, általában 3–6 órával vörös hús fogyasztása után, de a jó hír az, hogy minél több év telik el a kullancscsípés után, annál mérsékeltebben jelentkeznek.

A cikk folytatását ITT olvashatjátok el.