fűszer

Ezekre figyeljetek, ha az erkélyen tartanátok fűszernövényeket!

A házi fűszernövény-termesztés előnyeit nem csak azok élvezhetik, akik kertes házban élnek. Ha társasházi vagy panellakásban lakunk, és van egy kis balkonunk – sőt, igazából még akár az ablakpárkány is elegendő –, akkor is gondozhatunk egy kis fűszerkertet. Íme néhány tipp hozzá!

A NÉBIH Ételt csak okosan című blogján összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a fűszernövények otthoni termesztéséhez.

Ehhez a teraszunk egy kevésbé forgalmas, napos vagy félárnyékos sarkára lesz csupán szükségünk. Első lépésként érdemes elgondolkodni azon, hogy milyen növényekre is lesz szükségünk a főzéshez. Ha inkább a paradicsomos, olaszos konyhát szeretnénk képviselni, akkor bazsalikomra, oregánóra, rozmaringra vagy esetleg tárkonyra lesz szükségünk. Amennyiben a húsételek dominálnak az étrendünkben, akkor érdemes borsfüvet, kakukkfüvet, metélőhagymát, oregánót nevelnünk. Ha édességet, esetleg frissítő vagy gyógyító italokat szeretnénk készíteni, ahhoz a citromfüvet és a mentát, míg a zöldségek, különböző saláták ízesítéséhez a bazsalikomot, kaprot, metélőhagymát és a lestyánt ajánljuk kombinálni a balkonunkon.

Forrás:
Unsplash

A különböző fűszernövények magjai könnyen beszerezhetők gazdaboltokban, a palántákat pedig elsősorban kertészeti árudákban lelhetjük fel. A növényeket tápanyagban gazdag, közepesen kötött virágföldbe ültessük. Az egyes egyedeket külön-külön cserépedényben neveljük, így a terjedő tövűek nem nyomják el a kisebbeket.

A nagyobbra növő fűszernövényeket, mint a lestyán, tárkony vagy a rozmaring, nagyobb edényekbe ültessük, és helyezzük a kisebbre növő növény mögé.