Egyéb kategória

Megvan, hova üljetek a repülőn, ha nem akartok utazás közben lebetegedni!

Kutatók megállapították, hogy statisztikai szempontból hová nem tanácsos ülni, ha nem szeretnénk elkapni a betegséget egy fertőzött embertől. A jó hír az, hogy az ablak melletti ülések viszonylag biztonságosak!

vous - 2018.04.02.
Megvan, hova üljetek a repülőn, ha nem akartok utazás közben lebetegedni!

A Boeing rendelte be azt a tanulmányt, ami azt vizsgálta meg, hogy mennyi esélye van a légzőszervi betegségeknek a terjedésre egy repülőgépen, és kik vannak közvetlen veszélyben arra, hogy elkapjanak egy beteg embertől valamit. Az eredmények nem lettek túl meglepők: a veszélyzónában a beteggel egy sorban, illetve előtte és mögötte ülők voltak, de kicsit nagyobb esélyei voltak az ablaknál ülőknek arra, hogy egészségesek maradjanak.

Forrás:
Unsplash

A kutatáshoz a tudósok öt oda-vissza, országokon átívelő és többórás repülőúton vettek részt, és nagyjából mindent monitoroztak a járaton, amit lehetett: a levegő összetételét, a légzőszerveket megtámadó kórokozók jelenlétét, az emberek mozgását és persze az ülősorrendet is. A kutatók egyébként kifejezetten abban az időszakban utaztak, amikor a járványok terjednek, így kicsit nagyobb kórokozómennyiséggel tudtak számolni, mint egyébként. Ez segítette őket abban, hogy pontosabb méréseket és statisztikákat kapjanak.

Kiderítették, hogy 80 százalék esélyünk van megbetegedni akkor, ha a sorunkban van beteg ember, vagy akkor, ha közvetlenül előtte vagy mögötte ülünk.

Ez azért nem olyan nagy meglepetés: hiszen a légzőszervi betegségek leginkább cseppfertőzéssel terjednek, ami azt jelenti, hogy elkaphatjuk őket, ha egy beteg leköhög, letüsszög, vagy a nyakunkba liheg. Ezt a legkönnyebben ilyen távolságból tehetik meg. Valójában nem növeli meg a lebetegedés esélyét az, ha a beteg ember mellettünk tárolja a csomagját, és közben hozzánk ér, de az sem, ha a folyosón találkozunk egymással. A kutatók valamiért az ablak melletti székeket is biztonságosabbnak találták, így ha nem akartok lebetegedni utazás közben, inkább errefelé foglaljatok széket – biztos, ami biztos.

Ajánlott cikkek