Olcsó egészséges étel

4 mellőzött alapanyag a konyhában, amivel sokat spórolhatunk

Ha spórolós ételekről van szó, elsőként sokaknak a krumplis, tésztás, rizses fogások jutnak eszükbe. Ezekkel valóban nagyon sokféle és zseniális étel készíthető, de mellettük vannak még olyan alapanyagok, amelyek szinte teljesen kikoptak a konyháinkból, pedig filléresek, finomak és egészségesek is. Nem utolsó sorban nagyon változatosan felhasználhatóak.

Ami egészséges, az drága, mondják sokan, és valóban sok ilyet találunk, de nagyanyáink klasszikusaihoz visszanyúlva érdemes néhány olyan alapélelmiszerrel újra megbarátkozni, ami változatosabbá és pénztárcabarátabbá teheti a konyhai repertoárunkat.

Árpagyöngy

Az árpagyöngy – ami nem más, mint hántolt árpa – méltatlanul kikopott a menüinkből, pedig nagyon finom gabonaféle, ráadásul az egyik legolcsóbb is. Ritkán használjuk, leginkább csak sóletbe, pedig nagyon finom önmagában is vagy zöldségekkel, hússal összefőzve.

Ruganyosabb, harapósabb, mint a rizs, sok folyadékot felvesz, és a fűszerek aromáit nagyon jól felveszi.

Rizottónak, salátának is ideális, diétában is ajánlott, mert lassú felszívódású szénhidrátokban gazdag, ráadásul a legtöbb rostanyagot tartalmazó gabonafélénk. Isteni rizottó készíthető vele, például ezzel a recepttel.

A cikk folytatását keressétek a Cookta oldalán!

Forrás:
Kard Éva