Egyéb kategória

Így változtatja meg az életünket a klímaváltozás a következő 20 évben

Egyelőre a klímaváltozás egy távoli, megfoghatatlan dolognak tűnik, ami majd csak a gyerekeinket, vagy az unokáinkat fogja érinteni – az igazság azonban az, hogy a következő néhány évben már mi is érezni fogjuk a hatását.

vous - 2018.04.22.
Így változtatja meg az életünket a klímaváltozás a következő 20 évben

Tücsköt-bogarat fogunk enni

A melegedő hőmérsékletek és a kimerülő termőföldek miatt a mezőgazdaság egyre nehezebben tudja majd ellátni a feladatát – ez pedig azzal fog járni, hogy újabb élelmiszerforrások után kell majd néznünk. A fejlődő országokban már most is fontos csemegének számítanak a rovarok, amelyekben rengeteg a fehérje, és teljes értékű tápanyagnak számítanak. Bár számunkra talán undorító lehet, hogy valaki tücsköt eszik, a fejlett országokba is kezd begyűrűzni a dolog: Kanadában például már lehet kapni tücsökport, amit liszt helyett használnak.

rovar

Életünkben először ettünk rovart – A VOUS-lányok bevállalták!

Megszokás, szocializáció, jóféle feldolgozás: nagy valószínűséggel ezek kellenek ahhoz, hogy beépítsük az étrendünkbe a rovarokat, amelyekből – állítólag – alaphangon fél kilót fogyasztunk el évente. Az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete szerint tehetnénk ezt tudatosan is – nemcsak a vadonban, hanem a családi étkezések során is. Mi kipróbáltuk, ITT mutatjuk a fejünket! 

Nem fogunk kávét inni

A legnépszerűbb kávé az Arabica nevű növényből érkezik, amely hűvös hegyvidékeken él meg a legjobban. Ahogy az átlaghőmérséklet növekszik, egyre kevesebb terület lesz ilyen hűvös, és nem fogunk tudni ilyen mennyiségű kávét termelni. A következmény az lesz, hogy a kávét aranyáron fogják árulni, és nem lesz a mindennapi életünk része, ahogyan most.

Szélsőséges időjárás érkezik

Nem véletlen, hogy idén is kimaradt a tavasz – egyre szélsőségesebb időjárásra kell számítanunk, és komolyabb természeti katasztrófákra. Szerencsére mi olyan helyen élünk, ahol a hurrikánok, földrengések és erdőtüzek viszonylag ritkák, de azok a területek, ahol gyakoriak, sokkal jobban fognak szenvedni. Ennek az oka az, hogy a szélnyírás változik, és magával hozza az intenzívebb időjárást.

Forrás:
Unsplash

Drágább lesz a víz

Az iható, tiszta víz lassan kuriózum lesz: a Föld vízkészletei fogyatkoznak, és azt az ásványvizet, amit most fillérekért megvásárolhatunk, lassan aranyáron fogjuk megkapni. És mindezt szintén a klímaváltozásnak köszönhetjük: a szárazságok, a megváltozott esőzési minták és a megnövekedett párolgás mind azt fogja eredményezni, hogy a tiszta víz igazi kuriózum lesz, hacsak nem találunk olyan víztisztító berendezéseket, amelyek nagyüzemben is működnek.

Nehezebben tudunk majd utazni

A klímaváltozás következtében egyre melegebb a levegő hőmérséklete, a repülőgépeknek pedig alapvetően a levegőre van szükségük, hogy a felhajtóerő segítségével fel tudjanak szállni, és eljuthassanak úti céljukhoz. Csakhogy a meleg levegő kevésbé sűrű, mint a hideg – bár mi ebből egyáltalán nem érzékelünk semmit, a repülőgépek számára igenis számít a változás. Azt jelentheti, hogy a gépek képtelenek elég felhajtóerőt generálni ahhoz, hogy teljes kapacitással elemelkedhessenek a földről.

Ez pedig azt jelentheti, hogy egy gép kevesebb utast tud szállítani, több gépre, több járatra lesz szükség – a gazdasági következmények beláthatatlanok.

Ajánlott cikkek