Egyéb kategória

Most már biztos: a nőknek sokkal aktívabb az agyuk, mint a férfiaknak

Mi, nők, sokkal összetettebb lények vagyunk, mint a férfiak – ezzel lehetne vitatkozni, persze, de mindenki, aki élt már együtt pasival, tudja, hogy nem érdemes. Most már tudományos bizonyítékunk is van rá, hogy ez az igazság: az eddigi legnagyobb agyképező kutatás kimutatta, hogy sokkal aktívabb az agyunk, mint a férfiaknak.

vous - 2018.04.29.
Most már biztos: a nőknek sokkal aktívabb az agyuk, mint a férfiaknak

A kaliforniai Amen Klinika agytérképező kutatása az eddig készült legnagyobb ilyen jellegű orvosi kísérlet a világon: 46 ezer agyat képeztek le a kutatás során, majd megfigyelték a különbségeket a férfi és női agyak között.

Az eredmény elég meglepő lett: a nőknek aktívabb az agya, mint a férfiaknak!

A Journal of Alzheimer’s Disease tudományos folyóiratban megjelent tanulmány kimutatta, hogy rengeteg olyan része van az agynak, ahol a nők több aktivitást mutatnak, mint a férfiak: ilyen például a prefrontális kéreg, amely a koncentrációban és az impulzuskontrollban vesz részt, valamint azok a rétegek, amelyek a hangulatunkért felelősek – és szerepet játszanak a szorongás kialakulásában. A férfiak esetében viszont a koordinációért és a vizuális ingerek feldolgozásáért felelős agyi területek voltak az aktívak.

Forrás:
Depositphotos

Ez nem jelent annyi jót, mint amennyire jól hangzik:

az aktívabb agyterületek megmagyarázhatják, hogy miért vagyunk hajlamosabbak a szorongásra, a depresszióra, az étkezési zavarokra és az alvászavarokra, mint a férfiak.

De egyben azt is jelentik az eredmények, hogy mi tényleg sokkal hajlamosabbak vagyunk az empátiára, jobbak a megérzéseink, és ügyesebben kontrolláljuk az érzelmeinket, mint a pasik. Sőt, még a csapatmunkára is sokkal inkább hajlandók vagyunk, mint az erősebbik nem.

Persze egyelőre az agykutatás még mindig csak gyerekcipőben jár, és ezeket az eredményeket sem érdemes készpénznek venni – de az már biztosnak látszik, hogy egyáltalán nem működik ugyanúgy a két nem agya. Ez pedig megmagyarázhatja, hogy miért vagyunk annyira nagyon különbözőek, nem csak testileg, de lelkileg is.

Ajánlott cikkek