Az úgynevezett "jerk" csirke egy Amerikában nagyon kedvelt és karibi, pontosabban jamaikai gyökerekkel bíró csípős és tüzes pácolt hús, ami készülhet bármilyen húsfélével, de legnépszerűbb a csirkés változat. A pác tele van fűszerekkel, csípős, édeskés és citrusos egyszerre, sütőben és grillen is készíthető, a hús maga pedig istenien omlós és szaftos.
A ma már világszerte ismert jerk chicken a Karib-szigetekhez kapcsolódik, pontosabban Jamaikához, és az ott találkozó kultúrákhoz, konyhákhoz. A szigeten élő brit, holland, francia, spanyol, portugál betelepülők, az indián őslakosok és az afrikai rabszolgák találkozásának köszönhetjük, és eredete az 1600-as évekig visszavezethető. Maga az elnevezés a spanyol charqui szóból ered, ami érleltet jelent,
ez változott az évek során jerkre (ejtsd: dzsörk), és egy csípős, nem csak csilis, hanem rengeteg fűszerrel telepakolt izgalmas pácolt fogást takar.
Egyszerre édes, citrusos és csípős, a friss csili mellett lime, fokhagyma, gyömbér is van benne, az édeskés aromákat a méz és a ketchup adja, a telt ízeket pedig a szerecsendió és a fahéj, egyszerű, egészséges és alakbarát. Bár messzi, távoli és egzotikus vidékről való recept, nincs benne semmilyen beszerezhetetlen alapanyag, a lime helyett készíthetjük citrommal is, úgy is isteni lesz, akár sütőben, akár grillen sütjük.
A cikk folytatását keressétek a Cookta oldalán!