Egyéb kategória

Magyarérettségi: önkormányzati képviselőnek írhatnak levelet a diákok…

Magyar nyelv és irodalom írásbelikkel kezdődött el az érettségi, a diákok emelt- és középszinten adnak számot tudásukról.

vous - 2018.05.07.
Magyarérettségi: önkormányzati képviselőnek írhatnak levelet a diákok…

A vizsgák mindkét szinten 240 percig tartanak. Középszinten az I. feladatlap egy 60 percre tervezett szövegértési és egy 30  percre tervezett szövegalkotási feladatot tartalmaz. A dolgozatokat a 90 perc leteltével a felügyelő tanár összegyűjti.  Idén a két és féloldalas szöveg a „barátságkutatásról” – többek között a barátság születéséről és fogalmáról – szól, a könyvismertetőben több szociológiai fogalom is szerepel – írja az Eduline

Az Eduline által megkérdezett középiskolai magyartanár szerint a szöveg kifejezetten nehéz, mert nagyon sok tudományos kifejezés van benne – igaz, ezek egy részéhez a szöveg szerzője a lábjegyzetben magyarázatot ad.

Ezután osztják ki a II. feladatlapot, amelyben egy műértelmező szöveg alkotását várják 150 perc alatt. 

Forrás:
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Az Eduline arról is beszámol, hogy az érvelési feladatban a diákoknak olyan „újabb igényekhez, szokásokhoz, nemzetközi trendekhez” kapcsolódó ünnepekről kell értekezniük, mint a Valentin-nap vagy a halloween, 120-200 szavas szöveget kell alkotniuk.

Akik nem ezt a feladatot választják, azoknak a hivatalos levél formai követelményeivel kell tisztában lenniük. A „gyakorlati szöveg alkotása” egészen aktuális kérdésekkel foglalkozik: a diákoknak a helyi önkormányzati képviselőnek kell levelet írniuk – meg kellett nevezniük olyan leromlott állapotú épületeket és hiányzó intézményeket, amelyet fejleszteni vagy építeni kellene.

Az Oktatási Hivatal korábbi tájékoztatása szerint a 2005-ben bevezetett kétszintű érettségi vizsgarendszer 28. időszakában 1183 helyszínen összesen várhatóan mintegy 110.700-an adnak számot tudásukról.

Kedden a matematika írásbelik következnek.

Ajánlott cikkek