Egyéb kategória

A zoknik titkos élete – Most komolyan, hová tűnnek el? Itt a magyarázat!

A világegyetem nagy rejtélyei közül az egyik legbosszantóbb a mosás után árván maradó zoknik jelensége. Havonta átlagosan 1,3 zokninknak veszik el a párja, ami évi több mint 15 darab fél pár zoknit eredményez. A mosógép nyeli el őket? Észrevétlenül hozzátapadnak egy másik ruhadarabhoz és szétszóródnak a lakás különböző pontjain? Vagy igaz lenne, hogy fekete lyukak keletkeznek mosás közben? Számos elmélet látott már napvilágot a témával kapcsolatban, maga Stephen Hawking is foglalkozott a jelenséggel, az elveszett zoknik emléknapja alkalmából utánajártunk, hová tűnnek a fél pár zoknik valójában – Május 9., az elveszett zoknik emléknapja. 

vous - 2018.05.09.
A zoknik titkos élete – Most komolyan, hová tűnnek el? Itt a magyarázat!

A mosási szokások és pszichológiai tényezők egyaránt befolyásolják a fél pár zoknik eltűnésének gyakoriságát, derült ki a Samsung Electronics megbízásából elkészített kutatásból. A Dr. Simon Moore pszichológus és Geoff Ellis statisztikus-elemző vezetésével készült felmérésben közel 2000 válaszadó „teregette ki a szennyest”: hogyan viszonyulnak a mosáshoz mint házimunkához, és milyen szokások mentén végzik ezt a feladatot.

mosás grafika

Lehet, hogy eddig rosszul mostátok a kedvenc farmereteket – Mosási útmutató infografikán

Csak be kell dobni a mosógépbe, megnyomni egy gombot, és meg is vagyunk? Ha hiszitek, ha nem 2015-ben sem így működik a dolog. Nem mindegy ugyanis, melyik ruhadarabot milyen programon mossátok – a kedvenc ruháitok érdekében erre jó odafigyelni. A ti érdeketek viszont az, hogy tudjátok, hány hordás után kell(ene) kimosni a farmert vagy a pizsamát. Ebben segítek egy infografikával.

A cikket ide kattintva olvashatjátok.

A kutatás eredményeként kiderült, hogy a szennyes ruhák mennyisége (L), ami az egy háztartásban élők számával (p) és a mosás gyakoriságával (f) növekszik; a mosási szokások összetettsége (C), azaz, hogy hány adagba válogatjuk és mossuk a ruhákat (t) és mennyi zoknit mosunk (s), valamint az, hogy mennyire állunk pozitívan a mosáshoz (P) és mekkora figyelmet szentelünk a mosás előtti előkészületeknek (A) – átvizsgáljuk-e a zsebeket, lehajtjuk-e az ingujjakat, széthajtogatjuk-e a zoknikat – egyaránt befolyásolják a zoknik eltűnésének valószínűségét.

Zoknik eltűnési indexe = [L(p x f)+C(t x s)]-(PA x A)

Egy átlagos háztartásban hetente 2,45 alkalommal indítják el a mosógépet. Minden ötödik megkérdezettnek a legnagyobb félelme a mosással kapcsolatban, hogy összemossa egymással a színeket, ezért kiemelt figyelmet szentel a szortírozásnak.

Nem meglepő, hogy a válaszadók 16 százaléka egyenesen időpazarlásnak érzi a házimunka ezen típusát, ezért a lehető legkevesebb időt fordítja az elvégzésére. Mindezen tényezők közrejátszanak abban,

hogy életünk során körülbelül 1264 pár zoknink marad árván,

így 300 forintos darabárral számolva akár 380 000 forintnyi kárunk származhat a zoknik elvesztéséből.

Forrás:
Samsung

És hogy hová is tűnnek a zoknik valójában?

A kutatásból kiderült, hogy az eltűnt zoknik leggyakrabban a radiátor mögül, illetve a bútorok alól kerülnek elő. Ugyancsak gyakori, hogy véletlenül rossz kupacba kerülnek, külön mossuk ki őket, így nem csupán elkeverednek, de akár a színük és az anyaguk minősége is változhat, ezért párosításakor már úgy tűnhet, hiányzik a másik felük.

A hanyagságunk ugyancsak a zoknik eltűnéséhez vezethet: a figyelmetlenül párosított zoknikat a következő mosás alkalmával már nem biztos, hogy párnak fogjuk érzékelni. Egy kis odafigyeléssel azonban a háztartásunkban kallódó fél pár zoknik problémája könnyedén kiküszöbölhető.

A kutatás szerint az árván maradt zoknik problematikája főként az egyszínű, színes ruhadarabokat érinti (az eltűnt zoknik 55 százaléka ilyen típusú), míg az egyszínű fehér és mintás darabok kisebb arányban maradnak árván.

Így, ha biztosra akarunk menni, már vásárláskor megfelelő színeket és mintákat választunk. Ha pedig mégsem mondunk le szívesen a színes darabokról, egy kis odafigyeléssel és a megfelelő mosógép kiválasztásával felszámolhatjuk a fél pár zoknikat rejtő fiókunkat.

Ajánlott cikkek