Lila virágmezők ameddig a szem ellát, szedd magad, koranyár, Balaton – ez mind mind a levendula. De nem csak több hektáron érdemes levendulát termeszteni, hanem a kert egyik legmelegebb, leginkább napos részén is. Mondjuk azt is, hogy miért.
„Az év gyógynövényét termesztem” – mondhatja el mindenki, aki idén levendulatermesztésbe kezd. 2013 óta minden évben más gyógynövény kapja meg ezt a megtisztelő címet – idén a levendula. Kerttervezéskor fontos, hogy tudjuk hova szeretnénk ültetni, mert csak a napos és meleg helyet szereti.
Kevés gondozást igényel
Télen alszik, tavasszal újra kizöldül. Ekkor érdemes visszavágni, mert elősegítjük a bokrosodást. Jól alakítható, így akár gömbölyű bokorrá, akár alacsony sövénnyé is nevelhetjük. Akár szabadgyökeres, akár cserepes levendulát ültetünk, az ültetés utáni időszakban rendszeresen meg kell öntözni a palántákat, addig amíg meg nem erednek. Utána már nem igényel szinte semmi mást, csak napot!
Más fűszerekkel együtt
Mivel a levendula fűszernövényként is felhasználható, a kertünkben tervezhetjük más fűszernövényekkel együtt is az ültetését: mentával, zsályával, citromfűvel, rozmaringgal, kakukkfűvel. Ideális sziklakertekbe is, mert talajigénye nincs, és szereti a meszes, tápanyagokban szegény földet.
Tetű, táp, tűző nap – A legfontosabb tudnivalók nyári kertészkedéhez
Réges-régen, egy messzi-messzi évjáratunkban ott ültünk azokon a rettentő izgalmas történelemórákon, és a tanár magyarázott valamit a 3T-szabályzatról. Emlékeztek? Mi most kölcsönvesszük ezt a kifejezést, új köntösbe bújtatjuk, és elmondjuk nektek, hogy mi a nyári növénytartás 3T-szabálya!
Erkélyen is jól érzi magát
Megél teraszokon és az ablakban is, fontos, hogy nagy virágcserépbe vagy dézsába érdemes ültetni, mivel bokrosodó növény. A locsolására ebben az esetben jobban kell figyelni, mintha kertbe lenne ültetve, mert nagyon száraz és forró nyarakon az edények túlforrósodhatnak.
Lakásban azonban nem él meg, így télen nem lehet bevinni a cserepes levendulát az otthonunkba. Ilyenkor is maradhat a balkonon, téli álma után tavasszal újra kizöldül a cserepes levendula is.
Levendula = tisztaság, nyugalom
A levendula felhasználási területe végtelen. Régen nagymamák ruhásszekrényének lakója volt, hogy elűzze a molylepkéket, ma már krémek, olajok, parfümök, szappanok, gyertyák, potpourrik készülnek belőle. Az utóbbi években a gasztronómia is újra felfedezte magának a levendulát: készül belőle fagyi, szörp, süti, koktél és minden valamirevaló nyári kiülős helyen van már levendulás limonádé is.
Persze továbbra is hasznos kiszárítva lemorzsolni, jó illatot ad a ruhák közé helyezett vászonzsákos levendula. A levendulának mint gyógynövénynek egyik legkiemelkedőbb eredménye a nyugtató hatás – régebben Franciaországban a tanárok a gyerekek nyugtatására használták az iskolákban.
Tihanyban jó a levendulának – mediterrán életérzés a kertünkben
A Balaton félszigetén rengeteget süt a nap, márpedig ezt szereti igazán ez a növény. Amikor Bittera Gyula, a hazai levendulatermesztés meghonosítója francia levendulát ültetett Tihanyban, gyorsan kiderült, hogy az itteni levendula olaja magasabb minőségű, mint a Franciaországban termelt növényé. Az olaját többek között izomsérülésekre, húzódásokra is lehet használni. Megnyugtatja a gyulladásos bőrt, és fejfájás kezelésére is alkalmas, ha bedörzsöljük a halántékunkat. Csillapítja a napozás után megpirult bőrt.
Pár érdekesség az Év Gyógynövényéről a Tihanyi Levendula Manufaktúra gyűjtéséből
Hamarosan nyílik a levendula, lehet szedni, felhasználni vagy csak a belőle készült termékeket enni/inni/kenni/szagolni. De még ültetni sem késő…
Forrás: Tihanyi Levendula Manufaktúra