méh tetoválás

Ételek, amely örökre eltűnnek, ha kipusztulnak a méhek

Többször írtunk már arról, milyen fontos szerepük van a méheknek a mi életünkben is. Ha nincsenek méhek, igazából nem létezünk mi sem. Ez sokak számára egészen elképzelhetetlen, ezért egy környezettudatossággal foglalkozó portál most összegyűjtötte azokat a kedvenc ételeket, amelyek méhek nélkül biztosan nem léteznének.

méh kipusztulás

Ha a méhek kipusztulnak, mi néhány éven belül követjük őket

Mi a baj a mézzel? A méhek amúgy is azt csinálnák, nem? Akkor miért kell odafigyelni, honnan is származik? Tényleg kipusztulnak? Miért? És miért olyan fontos ez ránk nézve? A méhek napján érdemes ezeken a kérdéseken elgondolkodni egy kicsit. A méhek világa (More Than Honey) című dokumentumfilm a fenti kérdésekre adja meg a választ – és annál is többet.

A cikket ide kattintva olvashatjátok el!

Képzeljétek el, elmentek a bevásárlóközpontba élelmiszert vásárolni, de a polcok konganak az ürességtől. Nem kapható semmi, amit felírtatok a bevásárlólistára: alma rágcsálni, málna a süteményhez, uborka a limonádéba vagy a salátába. Ugyanez a helyzet a borsóval, a babbal, a margarinnal, a kávéval, a samponnal, a csokoládéval, és még hosszasan sorolhatnánk. Ennyit az ételekről, de ott van többek között a pamutból készült tampon vagy a vattakorong, a kozmetikai termékek, amelyek shea vajat vagy levendulát tartalmaznak.

Mindez azért, mert nincsenek méhek!

Nem hangzik jól, igaz? Pedig az élelmiszereink egyharmada függ a méhek és egyéb rovarok szorgos munkájától. Sajnos ők viszont folyamatosan pusztulnak (lásd keretes írásunkat fent), és ha ezt nem állítjuk meg, nagy bajba kerülhetünk.

„Reggelente direkt megcsípetem magam” – Bepillantás egy méhész életébe

„Reggelente direkt megcsípetem magam” – Bepillantás egy méhész életébe

Kutasi Tamással Budához közel, a Pilisben találkoztunk, ahol épp teleltetésre készítette elő a méhcsaládjait. Közben pedig ezer dolgot elmesélt arról, hogyan élik túl a hideg telet az apró és szőrös kis méztermelők, hogy meddig élnek egyáltalán, és hogyan bírja ő a méhcsípéseket. Minden kérdésemre válaszolt, és még akkor is mosolygott, amikor a nehéz kaptárakat pakolgatta. Egyszer azért összeráncolta a szemöldökét: véletlenül darázsnak hívtam az apróságait. A cikket ide kattintva olvashatjátok végig.