Egyéb kategória

Komoly autoimmun betegséggel küzd Will Smith felesége, Jada Pinkett Smith

Igazán hálásak vagyunk azoknak a sztároknak, akik nemcsak az életük csillogó oldalát mutatják meg, hanem a nehézségeiket, esetleg betegségeiket is. Adele vállalta a felnőtt kori aknéit, Lady Gaga gyógyíthatatlan betegségéről (fibromyalgia) is tudunk. Selena Gomez lupusza és vesetranszplantációja sem titok előttünk. Az, hogy a sztárok vállalják a betegségeiket, segít a hozzájuk hasonlóknak, hogy elfogadják saját magukat, az egészségeseknek pedig abban, hogy megértsék azokat, akik épp valamilyen betegséggel küzdenek.

vous - 2018.05.24.
Komoly autoimmun betegséggel küzd Will Smith felesége, Jada Pinkett Smith

Nemrég Will Smith felesége, Jada Pinkett Smith vallott nyíltan autoimmun betegségéről, amely miatt mostanában legtöbbször kendővel a fején láthattuk. Az alopecia areata, azaz a foltos hajhullás körülbelül hétmillió embert érint világszerte.

A 46 éves amerikai színésznő elmesélte, szinte reszketett a félelemtől, amikor először hullott ki egyszerre nagyobb mennyiségű haja. Épp tusolt, amikor egy maréknyi haj maradt a kezében. A diagnózis után levágatta a haját, amely nem volt könnyű, mivel a haja mindig is komoly szerepet játszott az életében. Imádott vele foglalkozni, egyfajta rituálé volt a számára a hajápolás.

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Európában körülbelül négymillió embert érint a foltos hajhullás, kialakulásának okait egyelőre nem fejtették meg. Az alopecia areata autoimmun betegség, amely érinthet egy családban több embert is, viszont nem függ össze a táplálkozással és nem is fertőz. Fizikai fájdalommal nem jár, de el tudjátok képzelni, lelkileg milyen megterhelő lehet elveszíteni a hajatokat.

Sokan bezárkóznak, inkább nem mennek közösségbe, a betegek gyakran küzdenek depresszióval is.

Bármennyire is nehéz helyzetben van az, akit a betegség érint, mindenképp beszélgessen szakemberekkel: bőrgyógyásszal, plasztikai sebésszel, pszichológussal. A színésznőnek még az is segített, hogy beszerezte a legszebb kendőket és turbánokat, így amikor ezeket viseli, igazi királynőnek érzi magát. És valóban: olyan is! <3

bor-haj-lany-anyajegy

„A kismamák inkább nem fésülködnek, de ez hiba” – mindent a szülés utáni hajhullásról

Szülés után, szoptatás alatt sok kismama tapasztal hajhullást. Mi okozza? Normális? Hogyan kezeljük a problémát? Egy fodrász volt a segítségünkre.

A cikket ide kattintva olvashatjátok tovább.

Ajánlott cikkek