Egyéb kategória

A koedukált sulik miatt van ennyi anorexiás lány?

Gondoltátok volna, hogy a fiú-lány iskolákban a lányok hajlamosak a drasztikus fogyókúra szintjéig szorongani alkatuk miatt, szemben a lányiskolákkal, ahol nincs ilyen probléma?

vous - 2018.06.05.
A koedukált sulik miatt van ennyi anorexiás lány?

“Úgy néz ki, a lányok hajlamosak többet szorongani, ha fiúk is vannak a közelben. A társadalom nem mindig realisztikus elvárásai – például a karcsúderék, a nagy mellek és a kerek fenék – egy ilyen közegben fokozottabban jelen vannak, míg a lányiskolákban egy védettebb közegben nőhetnek fel a diákok” – állítják a University of Bristol szakemberei.

A kutatás részeként 212 brit lányt vizsgáltak, akiknek átlagéletkora 13,8 körül alakult. Ez a tinik lányiskolába vagy koedukált intézménybe jártak Dél-kelet Angliában. Mindkét típusú iskola hasonló társadalmi és gazdasági háttérrel bírt, és indegyik intézményben kötelező volt az egyenruha.

600

Akkor is soványabb akarok lenni, ha már kilátszanak a csontjaim. Akkor is, ha belehalok.

Mindig lehetsz vékonyabb. Ez az anorexia nervosa betegségben szenvedők alapvetése, akik még akkor sem látják magukat elég karcsúnak, amikor már szó szerint csont és bőr a testük. Alig vesznek magukhoz ételt, mégis azzal telik az egész napjuk, hogy a mérleget figyelik, és azon agyalnak, hogyan csökkenthetnék még tovább a testsúlyuk. Ha kell, hashajtóval, hányással és koplalással. Egymásnak adják a tippeket online oldalakon, és az sem rettenti el őket, ha egy-egy társuk belehal a betegségbe. Korábbi cikkünk >>>

A lányoknak egy kérdőívet kellett kitölteniük a magasságukról és a súlyukról, ami alapján kiszámolták a testtömeg indexüket. Ezután arról kérdezték őket, hogy hogyan állnak saját testalkatukhoz: szeretnének-e fogyni, s ha igen, pontosan hány kilótól szabadulnának meg szívesen, továbbá ehhez milyen módszert használnak.

A szakembereket az is érdekelte, hogy mennyire magabiztosak ezek a lányok, és mennyire támogató közeg veszi körül őket.

Noha a lányok többségének – 79 százaléknak – egészséges tartományban maradt a testtömeg-indexe, 46 százalékról kiderült, hogy fogyni szeretne. A lányok 23 százaléka fogyókúrázik, 41 százalék sportol, 1 százalék pedig cigarettázik a fogyás reményében.

Érdekesség, hogy ugyan a kétféle iskoltípus diákjai között kevés eltérés volt, a koedukált intézmények diákjai körében egyértelműen erősebb a nyomás, hogy a csajok karcsúak és vonzóak legyenek.

tornaszlanyok-elete2

Testképzavar, anorexia és zaklatás: a tornászlányok élete keményebb, mint hinnétek

Az élsport a spártai szabályok és az állandó teljesítménykényszer mellett arról is szól, hogy az ember teste állandó figyelem középpontjában áll: sportorvosok és edzők figyelik árgus szemekkel a kalóriabevitelt, a csontsűrűséget, a tápanyagszintet, az izomtömeget, a zsírréteget. Rémisztő világ ez, ahol a lányoknak állandó küzdelmet kell folytatniuk azért, hogy kislányosan vékonyak és rugalmasak maradjanak, emellett pedig a zaklatás sem ritka. Korábbi cikkünket ide kattintva >>> olvashatjátok.

Ajánlott cikkek